JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 17 februari 2020 VECKA 08
Med nya produkter för alla heta kommunikationsstandarder vill Infineon försvara sin ställning som ledande leverantör av rf-kretsar. Nu återstår bara för ledningen att få lönsamhet på verksamheten.
– Det finns fyra heta trender när det gäller trådlös kommunikation. Det är HSDPA, superbilliga mobiltelefoner, trådlös datakommunikation och mobil-tv. Och jag slår vad om att vi alla kommer att använda det om två år, säger Hermann Eul som är ansvarig för bland annat rf-produkterna på Infineon.

Företaget är aktivt inom alla fyra segment, när det gäller rf-kretsar, och en del av utvecklingen sker i Kista. Det gäller till exempel för Dect, GPS och Bluetooth.

– Inom två år kommer hälften av alla mobiler att ha Bluetooth, över 30 procent kommer att ha wlan och runt 10 procent har inbyggd GPS.

Men en förkortning som det senaste året synts allt mer frekvent i mobilvärlden är HSDPA, det vill säga en förbättrad version av 3G-standarden WCDMA. Infineon har just börjat sampla kretsar för både basbandet och rf-delen liksom en protokollstack.

– Med de här komponenterna går det att bygga en multimediatelefon med bländande prestanda, säger Hermann Eul.

Rf-kretsen klarar sex WCDMA-band och fyra Edge-band. Den kan leverera data med upp till 7,2 Mbit/s och är enligt Infineon den första enkretslösningen för GSM/Edge och WCDMA/HSDPA.

– Vi räknar med att det kommer att säljas mer än 300 miljoner HSDPA-telefoner år 2010.

I den andra änden av skalan finns de extremt billiga telefonerna som är tänkta för utvecklingsländer. Även där har Infineon ett starkt kort i form av en enkretslösning som både innehåller rf-delen och basbandet.

– Vi har två alternativ, med eller utan GPRS, men båda klarar fyra band, säger Hermann Eul.

Den kompletta telefonen behöver inte mer än 100 komponenter vilket i sin tur leder till att det inte behövs mer än 9 kvadratcentimeter på mönsterkortet. Kostnaden för komponenterna, förutom skärm, tangentbord, skal och annat som är upp till telefontillverkaren att välja, ligger på 20 dollar.

Under året kommer en ny modell som också innehåller effektregleringen och ett SRAM-minne. Det skalar bort ytterligare fyra dollar samtidigt som den erforderliga ytan går ner till fyra kvadratcentimeter.

I pipeline finns också kretsar för mobil-tv (DVB-H), strömsnåla wlan-kretsar för mobiltelefoner liksom UWB-kretsar. Infineon blir därmed en konkurrent till det svenska uppstartsföretaget Nanoradio som utvecklar en strömsnål wlan-lösning.

I fjol levererade Infineon över 200 miljoner rf-kretsar till mobiltelefoner. Det innebär att företagets kretsar fanns i ungefär var fjärde mobiltelefon. Bland de namngivna kunderna finns Panasonic och BenQ. Det senare företaget köpte Siemens blödande mobiltelefonverksamhet förra sommaren.
Men det räcker inte med att ha de bästa produkterna och att sälja dem i volymer. Infineon gör trots det förlust på rf-kretsarna.

– Alla sa att vi inte kunde vända verksamheten för fasta nät till vinst men vi gjorde det och jag räknar med att rf-verksamheten också ska gå med vinst inom fyra till sex kvartal.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)