JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trycksensor gav avknoppningspris

Att ge pappersbruken möjlighet att mäta trycket i pappersvalsarna under pågående drift gav innovationsbolaget Vasasensor utmärkelsen Årets avknoppningsföretag.
Vasasensor knoppades av från forskningsinstitutet Imego och Chalmers Entreprenörsskola. Bolaget grundades 2003 av Sofia Johnsson och Brodde Wetter. Grundidén är en sensor i form av en polymerfilm som mäter trycket i pappersmaskinernas valsar, och trådlöst skickar data för reglering av trycket. I en typisk tillämpning sitter ett flertal sensorer längs den vals man vill mäta trycket på, och data från dessa kan användas för att optimera driften.

- Konkurrerande produkter mäter bara när maskinen står stilla. Vi är ensamma om att kunna mäta trycket under pågående drift, förklarar Sofia Johnsson i ett pressmeddelande.

Tanken är förstås att spara pengar. Det kostar flera miljoner kronor att stoppa en pappersmaskin. Med Vasasensors system ska det inte behöva göras lika ofta som tidigare.

Något kontrakt med en papperstillverkare har Vasasensor inte ännu. Men enligt tidningen Ny Teknik verifierar man tekniken hos Albany International och Metso, två viktiga underleverantörer till pappersindustrin. Och Sofia Johnsson säger till Ny Teknik att hon räknar med att teckna kontrakt med en referenskund under våren.

Bakom utmärkelsen Årets avknoppningsföretag står Ingenjörsvetenskapsakademien och entreprenörsnätverket Connect Sverige. Priset består förutom äran av ett resestipendium på 50 000 kronor.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)