JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 4 april 2020 VECKA 14
Ericsson ska återigen minska sin personalstyrka. Den här gången erbjuds upp till 18 månadslöner och 50 000 kronor kontant. Företaget hoppas på detta sätt kunna göra sig av med 1000 anställda mellan 35 och 50 år.
Det finns för få unga ingenjörer på Ericsson, anser företaget. Denna grupp snudd på eliminerades senast Ericsson drog ned på antalet anställda. Nu vill man ändra den sneda åldersfördelningen genom att rekrytera yngre, nyutbildad personal samtidigt som de medelålders ska lockas bort.

Sålunda erbjuds nu de som fyllt 35 år och jobbat på Ericsson i minst sex år upp till 18 månadslöner och därtill 50 000 kronor kontant, samt hjälp med att hitta ett nytt jobb. Av Ericssons 21 000 anställda stämmer kriterierna på 17 000 personer.

Facket ställer sig positivt, trots att man inte varit med och förhandlat om erbjudandet. Till nättidningen N24 säger Tomas Salomonsson på koncernens CF-avdelning att han tycker villkoren är bra, och att det är positivt att erbjudandet är frivilligt. Samtidigt anser han att det egentligen borde finnas utrymme för Ericsson att rekrytera och expandera mer.

Marita Hellberg, personalchef för Ericsson i Sverige, understryker att det inte är tvärsäkert att den som vill anta erbjudandet får sluta. Varje avdelningschef får bestämma i det individuella fallet. Och erbjudandet omfattar inte Ericsson Enterprise, Ericsson Microwave, Ericsson Cable eller Ericsson Mobile Platforms - de anställda där vill Ericsson uppenbarligen behålla.

Målet, enligt N24, är att personalomsättningen ska öka till tre procent om året. Idag ligger den under en procent. Marita Hellberg räknar med att åtgärden ska göra det möjligt för Ericsson att rekrytera 300 nya, unga medarbetare under de kommande tre åren. Medelåldern för Ericssonanställda i Sverige kan då gå från 41 till närmare 38, som är snittåldern på företagets personal globalt.

Samtidigt lägger Ericsson allt mer av sin FoU-verksamhet i Sverige. Vd Carl-Henric Svanberg påpekade vid delårspresentationen häromdagen att 60 procent av koncernens forskning och utveckling idag ligger här i landet, jämfört med 45 procent under krisen för några år sedan.


MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)