JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 22 september 2020 VECKA 39
Om två-tre månader ska de första kiselkarbidskivorna börja tillverkas i Norstels Norrköpingfabrik. Konkurrensen lär bli stenhård från första stund.
–    Vi följer i stort sätt tidplanen för byggnationen, säger Asko Vehanen, vd för Norstel.

Själva bygget är klart. Det är bara bilparkeringar som saknas i nuläget. Tittar man däremot in i fabriken visar det sig att allt ännu inte är riktigt färdigställt.

–    Vi har börjat installera produktionsrelaterade system som vatten och gas.  Även produktionsutrustning har vi börjat installera och en del maskiner har vi börjat testa, säger Asko Vehanen.

Om allt går bra ska de första skivorna kunna börja tillverkas under juni-juli, medan produktionen ska vara kvalificerad och tas i bruk efter sommaren. Kort sagt har den planering som sattes upp efter sommaren i fjol försenats ett par månader.  

Under byggtiden har konkurrensen om kiselkarbidmarknaden hårdnat rejält. Allt fler vill hänga på och försöka knipa åt sig en bit av kakan, som beräknas vara värd över 20 miljarder kronor om fyra år.

–    Ja, det är ganska många företag som försöker komma igång med att volymproducera kiselkarbidskivor med hög kvalitet just nu. Men jag är inte bekymrad. Industrin är mycket positiv och vår HTCVD-process med hög kvalitet skiljer ut oss från konkurrenterna, säger Asko Vehanen.

Med facit i hand kan man gott säga att det är synd att det skulle ta mer än tre år för Asko Vehanen att få igång byggnationen.  De två första förslagen på byggplats nobbades av miljödomstolen. Samtidigt var det först i februari i fjol som finansieringsbehovet löstes. Då fick Norstel ett tillskott på drygt 200 miljoner kronor från Vinnova, Energimyndigheten, Norrköpings kommun och de tre riskkapitalisterna Eqvitec, Northzone och Creandum.

Idag har Norstel runt 40 anställda. Ett flertal som ska ta hand om produktionen har kommit in på senare tid. Just nu går de utbildning för att vara redo att ta vid när produktionen drar igång efter sommaren.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)