JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lovande början på Eneas år
Enea ökade försäljningen under första kvartalet, i synnerhet på sina programvaruprodukter. Men vinsten står och stampar och kassaflödet är ett orosmoln.
En ökad omsättning på 187 miljoner kronor jämfört med 174 miljoner samma kvartal förra året, och en ökad andel av intäkterna från mjukvaruprodukter — nu uppe i en tredjedel. Det är de stora glädjeämnena i Eneas första kvartalsrapport i år. Inte lika tillfredsställande är att vinsten stannade på 16,1 miljoner, en liten minskning från 16,4 miljoner i fjol.

Vd Johan Wall framhäver också att försäljningen ökar i USA, vilket inte varit fallet tidigare. Det gäller både produkter och konsulttjänster.

Att vinsten inte hängt med i omsättningsökningen beror enligt Johan Wall på hård prispress från kunderna, vilket i sin tur beror på hård konkurrens. ”Många av aktörerna uppvisar en svag lönsamhet, vilket sannolikt kommer att leda till fortsatt strukturomvandling” skriver han i kvartalsrapporten. Även valutaförluster och ökade kostnader för tredjepartsprodukter påverkade vinsten negativt.

Ytterligare ett potentiellt bekymmer är kassaflödet — minus 17 miljoner jämfört med plus 14,5 motsvarande kvartal i fjol. Kassans storlek är dock betryggande.

Samarbetet med Montavista som inleddes under kvartalet är också något Johan Wall fäster stor vikt vid. De båda har lanserat en gemensam telekomplattform som bland annat innehåller Eneas nylanserade kommunikationsprotokoll Linx. Den plattformen kan bli en kärnprodukt för bolaget framöver.

Telekomberoendet är alltjämt tungt — Enea har över 75 procent av sin försäljning här. Ericssonbolagen, inklusive Sony Ericsson, står för drygt hälften av omsättningen.

Bland mindre, men likväl intressanta förändringar märks också ökad omsättning i Kina samt ökad försäljning av tredjepartsprodukter. Antalet anställda ligger stabilt kring 500 personer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)