JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett steg närmare bränslecellsmobiler
Samsung och MTI Micro har ingått avtal om prototyptillverkning och framtida kommersialisering av bränsleceller för mobiltelefoner.
Koreanska Samsung siktar på att bli först i världen att sälja bränslecellsdrivna mobiltelefoner. Företaget samarbetar med amerikanska bränslecellsutvecklaren MTI Micro och de båda ska tillsammans ta fram prototyper med sikte på kommersiell lansering. Den teknik som ska användas är direktmetanolceller (DMFC, direct methanol fuel cell) som MTI Micro marknadsför under namnet Mobion.

MTI Micros chef Peng Lim säger till tidningen Electronics Weekly att målet är att göra Mobion till branschstandard för alla typer av bärbar elektronik.

Bränsleceller kan potentiellt användas i stället för batterier. De omvandlar en energikälla - exempelvis metanol - direkt till elektricitet med koldioxid och vatten som enda restprodukter. Poängen är att de kan laddas direkt med mer metanol, och att de i teorin kan gå längre tid mellan laddningarna.

Varken Samsung eller MTI Micro berättar något om tidpunkten för den planerade kommersiella introduktionen. Men analysföretaget Frost & Sullivan har tidigare uppskattat att marknaden för mikrobränsleceller ska nå cirka 80 miljoner enheter år 2012.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)