JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 7 augusti 2020 VECKA 32
Operatören 3 Italia blir först i Europa att erbjuda kommersiell, direktsänd tv till mobiltelefoner. Det är föga förvånande VM i fotboll som blir premiärinnehåll, och tekniken som används är DVB-H.
Upp till en halv miljon italienare kan få möjlighet att se fotbolls-VM i sina mobiler. Så många exemplar lär 3 Italia ha beställt från leverantörerna LG och Samsung. I LGs fall rör det sig om U900, baserad på teknik från Ericsson Mobile Platforms kompletterad med DVB-H mottagare från Microtune, demodulator från Dibcom samt en dekoder från Renesas.

Samsungs mobiler, p910, innehåller också Dibcoms demodulator, men här kommer DVB-H-mottagaren från Freescale. Enligt pressuppgifter finns Samsungmobilen ännu inte till försäljning, men en talesperson för 3 Italia säger till EE Times nätupplaga att de ska finnas i butikerna senast i morgon fredag.

3 Italia är ett systerföretag till svenska 3G-operatören 3. Dess ägare, Hutchison, har byggt upp ett eget DVB-H-baserat distributionsnät för mobil-tv och köpt ensamrätten att distribuera direktsändningar från fotbolls-VM i denna typ av nät. Enligt företaget når nätet 70 procent av Italiens befolkning, räknat som möjlighet att ta emot signalerna utomhus.

Fotbolls-VM är förstås ett lockande bete för många konsumenter, och 3 Italia subventionerar dessutom de nya mobilerna. Nya kunder erbjuds 14 tv-kanaler samt obegränsat med inlandssamtal, en timmes utlandssamtal och därtill 1 Gbyte dataöverföring för 49 euro i månaden, med en bindningstid på 23 månader. Då ingår någon av de nya mobilerna. Hur många abonnenter 3 Italia hittills har för tjänsten är man förtegen om, men målet är en halv miljon till årsskiftet.

En lång rad tester pågår över hela Europa med såväl DVB-H som med den konkurrerande tekniken DMB, där tv-signalerna skickas över digitalradionätet DAB. I Sverige har Teracoms DVB-H-tester precis startat.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)