JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. LAC Elektronik är nedlagt
Komponetdistributören LAC Elektronik finns inte mer. En mindre del av verksamheten lever dock kvar i nybildade LAC Telecomconnect.
År 2000 omsatte LAC Elektronik 144 miljoner kronor. I fjol var omsättningen nere i 46 miljoner. Då inkluderar även fjolårets omsättning interndebiteringen från systerbolaget Syncprovider.

–    Det är en omsättning som det inte gick att klara sig på, säger Torbjörn Heidergren, tidigare vd för LAC Elektronik.

Orsaken till tappet är att försäljningen av standardkomponenter dalat i takt med att kontraktstillverkningen försvunnit ut ur Sverige.

LAC har ingått i en grupp av fyra företag, varvid tre jobbar inom elektronik. De tre är Telecomconnect (TCC) och Syncprovider förutom LAC. Av dessa tre har TCC gått bäst och LAC sämst. Ägaren är ett privat investmentbolag, Metropolitan Invest.

–    Styrelsen inklusive jag har därför beslutat att slå ihop TCC och Syncprovider till LAC Telecomconnect och samtidigt lägg ner LAC, säger Torbjörn Heidergren, vd för det nya bolaget.

I och med detta släpper man allt som har med standarkomponenter att göra. Inom det skrået finns inga pengar eller volymer att hämta. Däremot behåller man till viss del de passiva komponenterna, men enbart kundanpassat.

–    Vi koncentrerar oss på kundanpassat rakt igenom, säger Torbjörn Heidergren.

Slutsatsen är att 70 procent av omsättningen som tidigare kommit från LAC nu skurits bort. Resten går in i LAC Telecomconnect.
 
–    I år förväntar vi oss att det nya bolaget omsätter 60 miljoner kronor.

LAC Telecomconnect kommer att bestå av 12 personer här i Sverige. Runt hälften av dessa kommer från LAC. I sortimentet ryms bland annat tangentbord, AC/DC-omvandlare, olika filter, batterier, kablage och minneslösningar.

I samband med omgörningen döps företagets Asienkontor, tidigare kallat LAC Electronics Asia, om till TCC Asia. Under hösten planerar man dessutom att sätta upp ett kontor i Hong Kong.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)