JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia testar underdrivna transistorer
En transistor som matas med spänning under tröskelspänningen blir förvisso mindre stabil och betydligt långsammare. Men samtidigt drar den tiondelen så mycket ström. Metoden testas nu av Nokia i en krets för videokompression.
Det går att få ner strömförsörjningen i en krets till en femtedel eller en tiondel genom att reducera matningsspänningen till en nivå under tröskelspänningen. Visserligen blir transistorns omkopplingsfunktion inte lika stabil, men om matningsspänningen är tillräckligt exakt så vidmakthålls funktionen. Priset man får betala är att kretsen blir betydligt långsammare, kanske bara tusendelen så snabb. Att teorin fungerar i praktiken har visats på universitetet MITs mikrosystemlabb, lett av Anantha Chandrakasan, skriver tidningen Technology Review på sin webbsida (länk) .

Nokia har ett forskningscenter intill MIT, som i samarbete med Chandrakasans grupp håller på att utveckla en videokompressionskrets med denna teknik. En sådan krets behövs för alla kameraförsedda mobiler, och enligt Technology Review skulle batteritiden kunna fördubblas om denna enda krets gjordes med undermatad transistorteknik.

Iden med undermatning är förvisso inte ny. Den provades redan på 1970-talet i digitalur. Och intresse finns även hos Texas Instruments, som experimenterar med passiva RFID-taggar med denna teknik. Sådana har ingen egen strömkälla, utan drivs av signalerna från RFID-avläsaren - en typisk tillämpning där strömsnålhet kan vara viktigare än hastighet. Hörapparater är en annan tillämpning där tekniken kan vara intressant, enligt Technology Review.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus