JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sverige förbjuder dekaBDE
Igår beslutade den svenska regeringen att förbjuda användningen av det bromerade flamskyddsmedlet dekaBDE. Förbudet gäller dekaBDE i nya varor som möbelstoppning och kablar. Elektronik är däremot undantaget.
-    DekaBDE hittar vi idag både i människa och rovfåglar. Det finns studier som tyder på att ämnet kan störa hjärnans utveckling och att det kan brytas ned till andra, farligare ämnen. Därför väljer vi nu att gå före EU och genomföra ett nationellt förbud, säger miljöminister Lena Sommestad i ett pressmeddelande.

Fordon samt elektronik och elektroniska produkter kommer däremot att undantas från det svenska förbudet eftersom dessa varugrupper redan regleras inom EU.

Förbudet mot dekaBDE träder ikraft den 1 januari 2007. Det bygger på en överenskommelse mellan regeringen, miljöpartiet och vänsterpartiet.

DekaBDE är i praktiken förbjudet i RoHS-direktivet. Ämnet är visserligen formellt undantaget, men i dess kommersiella version - som används i mönsterkort och annan elektronik - förekommer förorenade av det icke undantagna ämnet nonaBDE, se artikel (länk) .

Lars-Gunnar Klang, flamskyddsexpert på Cross Technology Solutions, konstaterar att den enda teoretiskt möjliga påverkan som gårdagens beslut får på elektronikindustrin är för produkter som inte omfattas av RoHS-direktivet.

- Sverige kan inte ensidigt förbjuda dekaBDE eftersom det ämnet redan är reglerat i RoHS. Och RoHS är ett harmoniserande direktiv som ska gälla lika för alla EU-länder, säger han.



MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)