JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fler vill ersätta dagens litium-jon
Två amerikanska företag har tagit fram litium-jonbatterier med delvis nya material som inte ska kunna överhettas eller fatta eld.
Genom att ersätta den koboltoxid som används i dagens lititum-jonceller med järnfosfat kan batterierna bli mycket säkrare. Det hävdar de två amerikanska företagen A123 Systems och Valence Technology, i tidningen Technology Review.

Nackdelen är att dessa batterier ännu inte har lika bra effekttäthet. De fungerar bra i exempelvis skruvdragare och andra tillämpningar där en snabb och hög strömstyrka är viktigare än lång batteritid. Batterierna har också tjockare elektroder, vilket gör att de inte går att göra små nog att passa dagens mobiltelefoner.

Grundaren av A123, Ric Fulop, säger dock till Technology Review att företagets teknik kan anpassas till mobiler. Batteritiden skulle inte bli lika lång, men å andra sidan skulle batterierna tåla fler laddningscykler.

Valence, vars batterier sitter i bland annat Segways tvåhjulingar, har försökt sälja sin teknik till datortillverkarna med just säkerheten som argument. Företagets säljchef Dean Bogues säger dock att ingen har nappat ännu.

- Men frågan är vem som först kommer att ge avkall på effektiviteten till förmån för säkerheten? säger han till Technology Review.

Läs även: Nanobatteri utan explosionsrisk
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)