JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Standard för säkrare mobiler klar
Specifikationen av säkerhetstekniken Mobile Trusted Module (MTM) är klar, efter tre års utveckling.
En MTM-modul är tänkt att implementeras i hårdvara i mobiltelefoner och skydda lösenord, kryptonycklar och algoritmer från manipulering. Motsvarande teknik i PC-världen, Trusted Platform Module (TPM), är definierad av samma organisation, Trusted Computing Group (TCG).

Tillämpningen kan till exempel vara att ge operatören den exklusiva rätten att installera ny programvara i din mobiltelefon över nätet. Eller att skydda mot virus genom att endast låta signerad programvara köras, från operativsystemets kärna upp till tillämpningsprogramen.

Ericsson och Nokia finns bland de nära 50 företag som utvecklat standarden.

MTM består av ett antal programvarugränssnitt som kan implementeras på godtyckligt sätt. Det betyder att system som redan stöder de algoritmer som används i princip kan anpassas till standarden med hjälp av rena programuppdateringar.

RSA används som krypteringsalgoritm eftersom den redan har stöd i mobiltelefonernas SIM-kort.

Specifikationen är gratis och kan laddas hem från TCG:s sajt.

Nästa generation av MTM kan komma att använda SHA-256 som hashalgoritm eftersom säkerheten i nuvarande algoritm SHA-1 har ifrågasatts. Dessutom kommer TCG under 2007 att lansera standarder även på tillämpningsnivå, det vill säga beskriva vad och hur teleoperatörer och programutvecklare kan utnyttja MTM.

TCG har stämt av sitt arbete med övriga standardorganisationer inom mobilområdet, som 3GPP, Open Mobile Alliance, Open Mobile Terminal Platform och Mobile Industry Processor Interface Alliance.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)