JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rutronik nysatsar på trådlöst labb
Distributören Rutronik ska börja distribuera RFID- och Bluetoothmoduler från svenska Free2Move. Det är ett viktigt steg i Rutroniks ambition att få fart på det labb för trådlös teknik i Kista som företaget fick med sig då man tog över Eurodis verksamhet.
Distributören Eurodis gick i konkurs förra året, men kompetenscentret för trådlös teknik i Kista var en framgång. Centret hade ansvar för hela Europa. När tyska Rutronik tog över Eurodis verksamhet fanns ambitionen att få samma fart på labbet i den nya regin. Nu ser man ut att ha kommit en bra bit på den vägen.

- Vi siktar på att kopiera det vi gjorde då, och vi jobbar på att få in leverantörer, säger Lars Mistander som basar för labbet nu, liksom han gjorde på Eurodistiden.

- På Eurodis tog det fem år att komma upp i en årsomsättning på 17 miljoner euro. Vi är redan uppe i en årstakt på 5 miljoner euro, säger Joakim Jarstad, Rutroniks Sverigechef.

Senaste leverantören att skriva avtal med Rutronik är Halmstadsbaserade Free2Move, vars moduler för Bluetooth och aktiv RFID nu ska distribueras över hela Europa.

- Free2Move kommer med Bluetooth 2.0 nu, i en rad varianter. Och prismässigt är de med och fajtas. Vi tror mycket på dem, säger Joakim Jarstad.

Han förklarar att mängden varianter för olika tillämpningar delvis har att göra med nya kvalificeringsprocedurer för Bluetooth. Tidigare skulle varje version genomgå en dyr och omfattande kvalificeringsrunda innan den fick säljas med Bluetoothlogga och välsignelse från Bluetooth SIG. Numera behöver man bara kvalificera en grundplattform på det sättet - de olika derivaten kräver endast pappersarbete.

På Rutroniks trådlösa repertoar finns även GPS-moduler från Tyco och GSM-moduler från italienska Telit.

- Telitmodulerna tror vi mycket på. De är nummer tre i Europa idag men målet är att vara med och slåss om förstaplatsen, säger Lars Mistander.

Rutroniks ambition är att expandera området trådlös teknik  till en hel division, jämte kort för inbyggnad och passiva, aktiva samt elektromekaniska komponenter. Då ska utbudet ökas med produkter även för sådant som Wlan, Zigbee och andra standarder.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)