JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Öppen källkod gäller i domstol
Ett utslag i en tysk distriktsdomstol ger öppen källkodslicensen GPL en starkare juridisk ställning. För ovanlighetens skull avgjordes målet nämligen i domstol istället för i en uppgörelse mellan parterna.
Linuxutvecklaren Harald Welte upptäckte att nätverksprodukttillverkaren D-Link använde öppen källkod i en av sina produkter – nätverksdisken DSM-G600. Men detta informerades inte kunderna om, och D-Link hade heller inte publicerat en kopia av källkoden någonstans. Båda dessa krav ställs i GPL-licensen.

Harald Welte skickade en varning till D-Link, som lovade att skärpa sig. Däremot gick företaget inte med på att ersätta Harald Welte för hans utgifter och inte heller på att förse Harald Welte med uppgifter om vem som kosntruerat DSM-G600 och vilka som köpt den.

Harald Welte stämde då D-Link inför domstol och fick rätt.

D-Link säger till tyska tidningen Heise att man inte tänker överklaga domen. Och påpekar dessutom att målet i sig bidragit till att bringa klarhet i GPL:s juridiska ställning.

I domen bekräftar nämligen domstolen uttryckligen giltigheten hos flera av paragraferna i GPL.

Harald Welte grundade i januari 2004 projektet GPL Violations när han upptäckte att programvara som han skrivit ingick i kommersiella produkter utan att detta framgick. Sedan dess har han drivit 100 mål — och vunnit samtliga.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)