JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Zigbee får bättre standard
Samarbetsorganisationen Zigbee Alliance har släppt en förbättrad version av sin trådlösa kommunikationsstandard för sensornätverk. Den nya versionen, även kallad Zigbee 2006, är dock inte bakåtkompatibel med version 1.0 från år 2004.
Den största förändringen i den nya standardversionen är att adresseringsmekanismen har förändrats. Tidigare fanns det ett tak på 65 000 noder i ett nätverk. Det visade sig skapa stabilitetsproblem eftersom trädstrukturen i adresseringen begränsade antalet användbara adresser till ett lägre antal än 65 000 stycken.

I den nya versionen har taket tagits bort och istället används slumpmässiga adresser. För att lösa eventuella adresskonflikter har man lagt till en ny mekanism som hanterar detta.

För den som redan har produkter baserade på version 1.0 finns det möjlighet att lösa kompatibilitetsproblemen genom att utöka mjukvaran vilket dock kräver mer minne än i standardversionen.

Zigbee 2006 är tänkt att underlätta för företag som vill bygga större sensornät för industriella tillämpningar. Under nästa år kommer dessutom en speciell version för dem kallad Zigbee Pro som också hanterar säkerhetsaspekterna och som har en förbättrad algoritm för frekvenshoppning.

Idag använder många av dessa företag egna protokoll baserade på radiostandarden 802.15.4 men Pro-versionen kan innebära att Zigbee får ett genomslag även i det segmentet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)