JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mager men växande marknad för kontraktstillverkare
Kontraktstillverkarna kan se fram mot fem år med hyfsad tillväxt, enligt en nypublicerad analys. Men marginalerna förblir små. Bäst klarar sig de tillverkare som även utvecklar produkter, så kallade ODM-företag.
I en färsk rapport från det oftast trovärdiga analyshuset Technology Forecasters (TFI) framgår det att marknaden för kontraktstillverkning i olika former kommer att växa från 200 miljarder dollar år 2005 till 380 miljarder dollar år 2010. Störst potential finns i segmenten kommunikation, medicin och rymdprodukter.

TFI räknar in omsättningen från både kontraktstillverkare (EMS-företag) men även så kallade ODM-företag som både utvecklar och tillverkar åt sina uppdragsgivare.

EMS-företagen har det svårast, det senaste året uppvisade de 40 största företagen ett nollresultat. Något bättre går det för ODM-företagen. De 90 största gjorde lite mer än 4 procent i vinst 2005.

Att vinsterna är såpass små förklarar TFI bland annat med överetablering, prispress från kunderna (OEM-företagen), ökande konkurrens mellan ODM- och EMS-företag liksom att det är så låg tröskel för att komma in i branschen.

Men som vanligt finns det undantag. TFI pekar ut taiwanesiska Foxconn som ett lysande exempel på att det går att kombinera tillväxt med god lönsamhet.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)