JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AMD bygger processor med inbyggd superdator
Kommande x86-processorer från AMD kommer att integrera vad som i praktiken är en liten superdator direkt på chipet. Det öppnar för en spännande prestandabatalj mot Intel.
Arkitekturen kallas Fusion. Den presenteras samtidigt som AMD slantar upp 5,4 miljarder dollar – ett års omsättning – som betalning för ATI, som tillverkar grafikkomponenter.

Det som AMD integrerar i Fusion är visserligen ”bara” en grafikkrets. Men forskare har upptäckt att grafikkärnor – som är massivt parallella arkitekturer – kan luras att göra annat än att rita bilder. Företaget Peakstream lanserade nyligen en teknik som utnyttjar ATI-grafikkort som superdatorer. Och forskningsgruppen Folding@Home ska använda sammma idé i ett projekt där man lånar beräkningskraft från grafikkorten i Intenetanslutna hemma-PC.

Grafikkärnor har en prestanda som ligger en magnitud över huvudprocessorn. Utan att ha högre strömförbrukning. Så här finns en dold stor beräkningskraft att tappa ur.

Enligt tidningen EE Times hade Intel planer på att lansera en Fusionliknande processor kallad Timna för flera år sedan. Men dessa planer skrinlades.

Fusionsprocessorn kommer inte bara att användas i pc, server och bärbara datorer, utan också i konsumentelektronik, det vill säga i inbyggda system.

I inbyggnadsvärlden är systemkretsar med inbyggd grafikacceleration ingen nyhet. I applikationsprocessorer som Omap, Nomadik och Nexperia finns ATI-konkurrenten Imaginations PowerVR-grafikkärna integrerad. Men tillämpningen att använda integrerade grafikkärnor för generella beräkningar är, såvitt Elektroniktidningen vet, ny.

Kärnor med Fusionarkitekturen kommer att börja levereras under år 2008, enligt AMDs planer.

Inte alla framtida AMD-processorer kommer att ha inbyggd grafikaccelerator. Och riktigt kraftfulla spelmaskiner kommmer fortfarande att behöva externa grafikkort.

Det här är förstås heller inte AMDs enda väg mot multicore. Vid sidan av grafikacceleratorn kommer AMD, likt Intel, också att placera allt fler x86-kärnor på chipet.

Slutligen är det idag endast vissa klasser av beräkningar som lämpar sig för acceleration i grafikkärnor - som använder en arkitektur som kallas stream processing.

Den 14 november har AMD konferens för analytiker och kommer då att berätta mer om sina planer med Fusion.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)