JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST siktar på solenergi
ST Microelectronics ska tillsammans med omvandlarjätten Delta och dess dotterbolag DelSolar försöka öka solcellsproduktionen och utveckla nya effektomformare och strömförsörjningstillämpningar.
Genom ett så kallat MoU, memorandum of understanding, hoppas halvledarjätten ST och taiwanesiska Delta med sitt solcellsproducerande dotterbolag DelSolar bli en ledande aktör inom solenergi.

Trion hävdar att denna marknad växer rejält. Idag används större delen av solenergin lokalt, i närheten av solcellen. Endast 0,024 av elen i världens elnät kommer från solceller. Den siffran väntas dock tiofaldigas inom fem år och därefter tror de tre på ännu högre tillväxt, tack vare solenergins miljövänlighet.

De tre har ambitionen att bli systemleverantörer. Förutom att öka sin andel av världsmarknaden på själva solcellerna vill de även ta fram nya typer av effektomformare (photovoltaic inverters) som omvandlar likströmmen från cellen till växelström och synkroniserar denna så att den kan matas till elnätet. Därtill vill man utveckla nya strömförsörjningstillämpningar.

De tre ser onekligen ut att komplettera varandra väl.  Delta är värdsledande inom switchad strömförsörjning. Och ST är världsledande på halvledare för effektomvandlare. Deltas dotterbolag DelSolar, grundat 2004, har ambitionen att bli störst i världen på solceller.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)