JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rekrytering viktigast för Linears högste chef
Amerikanska Linear Technology är det mest vinstbringande företaget i Silicon Valley. Och analogkonstruktören är företagets största tillgång. Nu jobbar Linear målmedvetet med att attrahera duktiga konstruktörer över hela världen. Det avslöjar företagets högste chef Lothar Maier under en pratstund med Elektroniktidningen.
ELECTRONICA
Världens största elektronikmässa Electronica är stressig - mer för vissa, mindre för andra. Lothar Maier, Linear Technologys CEO, tillhör dem som måste vara extremt stresstålig för alla vill ha några minuter med Linears högste boss.

När jag kliver in i Linears monter inser jag snabbt läget. Lothar Maiers schema är förskjutet och tajt. Men det är värt att vänta, menar Linears representanter. Kort därefter dyker en lucka upp. Jag ska få stjäla några minuter av mannen som vid halv fem på eftermiddagen ännu inte fått lunch. Fast icke - en delegation från Nokia behöver en kort pratstund. Jag drar mig tillbaka, bjuds på kaffe och väntar.

Och så plösligt dyker han upp – varm, glad, uppe i varv men utan ett spår av stress i blicken.  

– En öl skulle vara gott, men det är för tidigt på dagen, säger han med ett leende samtidigt som han glider ner på stolen bredvid mig.

Klockan är snart halv sex på eftermiddagen.

Linear är ett typiskt analogföretag – halvledarprocesserna och kretskonstruktörerna är företagens framgångsfaktorer. Fast den lyhörde kan konstatera att av dessa två sätter Linear allt som oftast  kretskonstruktörern afrämst. En god konstruktör kan göra underverk. Ta bara företagets AD-omvandlare för basstationer. De håller världsklass, trots att de tillverkas i en vanlig CMOS-process från TSMC.

– Men det är mycket svårt att hitta konstruktörer. För två år sedan konstaterade vi att vi måste ändra vår strategi och i år har vi varit mycket framgångsrika med rekryteringen, säger Lothar Maier.

Under året har Linear startat tre nya designcenter -  i München, i Arizona och i Dallas, Texas. Det innebär att företaget numera har tolv designcenter, ett huvudcenter vid huvudkontoret i Kalifornien och elva satelliter. Alla ligger i USA utom två (Singapore och München). Nyetableringen i München är naturlig då konkurrenter som National Semiconductor och Texas Instruments analogsida har sitt europeiska säte här.

– Hittills har vi anställt tio konstruktörer i München och ytterligare två ska vi anställa inom kort, säger Lothar Maier.

Genom att expandera med tre designcenter i världen har företaget lyckats nyanställa ett flertal konstruktörer under året. De elva satelliterna har tillsammans ökat antalet konstruktörer med 26 procent i år.

– För oss är inget område mer prioriterat än något annat inom analog konstruktion. I exempelvis München jobbar vi med allt, bilelektronik, telekom och industrin säger Lothar Maier.

För att locka ytterligare konstruktörer har Linear börjat vända sig till ännu icke utexaminerade högskolestudenter.

– Vi har skapat ett internprogram som innebär att vi erbjuder högskolestudenter att jobba hos oss tre månader under sommaren. Två somrar på slutet av utbildningen kan man få göra det och hittills har 100 procent av dem som gjort detta börjat jobba hos oss efter examen, säger Lothar Maier.

Hittills har företaget knutit till sig runt 30 konstruktörer på detta sätt.

Lothar Maier anser att hans roll är att se till att Linear kan förbli ett framgångsrikt företag genom att tillverka rakbladsvassa analoga kretsar. Receptet är inga stora förändringar. Istället handlar det om att hela tiden hitta sätt att göra det man gör ännu bättre och inte missa viktiga trenderna. Eller tappa fokus. Digital power är ett sådant område, där Linear visat framfötterna och i ett mycket tidigt skede släppt kretsar

– Men idag är det alldeles för tidigt att säga något om vad som kommer att ske inom digital power. Vi tror inte att rent digital power är något som kommer att bli stort inom de närmaste åren, säger Lothar Maier.

Moduler är ett annat område som i högsta grad attraherat Linear. För ett år sedan släppte företaget sin första lilla kraftmodul och nyligen kom ytterligare familjemedlemmar.

– Ja, vi ser moduler som ett mycket intressant område både inom power men också utanför. Kunderna vill alltid ha enkla lösningar, speciellt inom det analoga området.

En tanke inom företaget är att ta fram en modul som tar hand om signalkedjan mellan exempelvis antenn och basband i en basstation. Fast frågan är om det är en så hållbar idé. En sådan konstruktion är normalt inget som en basstationstillverkare vill dela med konkurrenterna. Det handlar ju helt plötsligt om basstationstillverkarnas IP.

– Jag förstår vad du menar, men vi har funderingar på att göra moduler som hanterar signalkedjan och vi kan också tänka oss att göra kundspecifika moduler, säger Lothar Maier samtidigt som han säger att han tyvärr måste vidare till nästa möte.

Vi skakar hand och han försvinner – mannen som gjort Linear till ett modulföretag och snart kanske också en kundspecifik tillverkare.

Klockan är kvart i sex. Mässan stänger om femton minuter.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)