JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Indisk student lagrar petabyte på papper
En indisk student hävdar att han har en färdig teknik för att lagra 256 Gbyte på ett A4-papper. Men skeptiker tror att allt är en bluff.
Den indiske studenten Sainul Abidee spelar upp en videofilm. Den varar i 45 sekunder. Därefter visar han upp lagringsmediet: ett A4-papper i alla regnbågens färger.

Med den här tekniken, behöver magasin inte längre plasta in bifogade CD-skivor. Istället kan filmer och program tryckas direkt på en avrivbar tidningsida.

Tidningen Techworld förmedlar historien, och hänvisar i sin tur till tidningen Arab News.

Hemligheten sägs ligga i att lagra informationen i geometriska figurer som cirklar, trianglar och kvadrater, i stället för i punkter.

Sainul Abidee kallar sin teknik för RVD (Rainbow Video Disk). Den ska klara att lagra 2,7 Gbyte/kvadrattum, vilket motsvarar 256 Gbyte på ett A4-papper.

Arab News utsände rapporterar att han med egna ögon fick se 432 stycken A3-sidor med text krympas till fyra kvadrattum. Och han fick se en 45 sekunder lång videosnutt spelas upp från ett A4-papper.

Sainul Abidee säger sig ligga i förhandlingar med en brittisk tillverkare för ett nytt kortformat kallat Rainbow Card. Det ska ha samma yta som ett SIM-kort, en lagringskapacitet på 5 GB och ett styckepris på åtta öre (en halv rupie). Och RC-läsare ska kunna integreras i mobiltelefoner.

Ett annat av hans projekt är att bygga ett datalager med kapaciteten 124 PetaByte till en bråkdel av priset för konventionell lagringsteknik.

Men allt är en bluff.

Det hävdar i alla fall skeptiker som räknat på Sainul Abidees anspråk.

Pratet om trianglar och kvadrater är ett villospår – också dessa måste ritas upp som punkter. I vilket fall som helst kommer papperets och skrivarens ofullkomligheter att sätta gränser för upplösningen.

En sublimeringsskrivare av idag kan skriva ut 24-bitarsfärg i 400 dpi (punkter per tum). Det skulle krävas 30 000 dpi för att lagra 2,7 Gbyte per kvadrattum.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)