JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Strategibyte lyfter National
För två år sedan bytte National Semiconductor strategi. Avancerade analoga kretsar med låg effektförbrukning samt hög precision och hastighet står numera i fokus. Nu kan företaget skörda frukten av förändringen, menar Suneil Parulekar, som sitter i företagets ledning.
ELECTRONICA
– Vi har nått upp till över 60 procents bruttovinst och det är ett direkt resultat av vår strategiändring att satsa på högpresterande analoga kretsar istället för att hålla liv i äldre hyllprodukter, säger Suneil Parulekar.

Det är ett gott resultat, om än inte riktigt i klass med Linear Technologys bruttovinst som sägs ligga på 78 procent. Linear är å andra sidan rankad som Silicon Valleys mest vinstbringande företag, räknat på marginalen.

Att National Semiconductor är marknadsledande inom strömförsörjning är intet nytt. Men att runt hälften av företagets försäljning på 2,16 miljarder dollar kommer från andra produktgrupper är kanske mindre känt. Det är detta segment Suneil Parulekar basar över.

–  Ja, den del jag har hand om har en potentiell marknad värd uppåt 7 miljarder dollar och en årlig tillväxt på 14 procent, säger Suneil Parulekar.

Kortfattat handlar det om AD- och DA-omvandlare, förstärkare och gränssnittskretsar. Och det är alla områden som National satsar stenhårt på. Det visar sig också i tillväxtkurvorna som Suneil Parulekar pekar på under samtalet.

I stort kan man se att företaget har ökat sina marknadsandelar inom förstärkare och gränssnitt med runt tre procent de två senaste åren, till 18,5 respektive 10,5 procent. Det minsta området omsättningsmässigt är AD-omvandlare. Där har företaget drygt 5 procent av marknaden, vilket är två procent upp jämfört med 2004.

– Vi satsar på att växa inom alla områden. Vi har börjat tala om att erbjuda lösningar istället för produkter och vårt mantra är att alltid ha lägst effektförbrukning, säger Suneil Parulekar.
 
Med det menar han att företaget exempelvis inte släpper AD-omvandlare i gigasampelhastighet utan att även erbjuda matchande klockkretsar och förstärkare.

Även om AD-omvandlare är ett litet område för National idag så har man stora planer där. Inom de närmaste två åren ska produktportföljen dubbleras och spänna över omvandlare med 24 bitars upplösning till kretsar som klarar gigasampelhastighet och 10 bitars upplösning.

– Vi behöver ingen ny process för att konstruera omvandlare med 16 bitars upplösning, men när vi går upp till att sampla 6 GSa/s måste vi hitta nya processformer för att kunna skapa en upplösning på 8 till 10 bitar, säger Suneil Parulekar.

Genom hela samtalet påpekar han att det finns tre allt viktigare ingredienser när man utvecklar avancerade analoga kretsar. Det är konstruktionen, processen och kapslingen. Mot den bakgrunden har företaget lagt allt mer tonvikt vid att ta patent inom dessa tre områden. I fjol beviljades National 224 patent, vilket är mer än tio gånger fler än konkurrenterna Maxim och Linear under samma period.  
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)