JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sun släpper programspråk för multikärnor
Den första versionen av Suns nya programspråk Fortress, släpps som öppen källkod. Språket ska vara ett modernare alternativ till det 50 år gamla programspråket Fortran.
En annan idé i Fortress är multikärnor.

Antalet kärnor i processorer från alla tillverkare befinner sig just nu i en tillväxtfas. Sun själv kommer att öka antalet kärnor i efterföljaren till sin serverprocessor Ultrasparc T1 från åtta till sexton stycken. Kärntillväxten ackompanjeras av växtverk – ingen vet hur programkoden ska produceras. Lösningar på det problemet är branschens hetaste område just nu.

I Fortress tas parallellism för givet. Programmeraren måste uttryckligen säga till om den vill att ett stycke kod ska exekveras seriellt i stället för parallellt. Detta gäller exempelvis för så kallade for-loopar – som utför en operation på varje element i en lista: elementen fördelas på de tillgängliga kärnorna.

För att locka numerikerna (en grupp programmerare som ägnar sig åt allt från väderleksprognoser till signalprocessning) att överge sitt älskade Fortran, har Fortress ambitionen att bli ett snyggt språk – ”syntaktiskt sockrat” som det heter i programspråkssammanhang. Exempelvis ska matematiska uttryck kunna skrivas på samma sätt som de skrivs på svarta tavlan, med täljare och nämnare, index, grekiska bokstäver, och så vidare.

Sun släppte nyligen sin implementation av Java som öppen källkod. Det skedde efter ett decennium av tvekan. Med Fortress gör man tvärtom – redan medan Fortress fortfarande är på skisstadiet släpper Sun en interpretator som öppen källkod. Tanken är att alla intresserade ska kunna bidra med sitt intresse och sin energi till projektet.

Den nu aktuella Fortressinterpretatorn implementerar en förenklad version av språket.

Den som är intresserad av detaljerna om vilken programmeringsmodell för parallellism som Fortress använder, kan läsa om det i en presentation från Sun.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)