JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Spansion klår Intel på NOR-flash
Under fjolåret ökade Spansion sin NOR-flashförsäljning med 25,6 procent medan Intel backade 9,9 procent, enligt en preliminär analys från Isuppli. Den totala försäljningen av NOR-minnen ökade däremot enbart med 8,1 procent.

Spansion har ersatt Intel på NOR-tronen. Det framgår av Isupplis preliminära ranking av de fem största NOR-flashtillverkarna i världen.

Spansions försäljningsökning på 25,6 procent under år 2006 gör att företaget numera har kontroll över drygt 30 procent av marknaden, närmare bestämt 2 579 miljoner dollar. För Intel gick fjolåret betydligt sämre. Företaget tappade nära tio procent av sin försäljning, vilket innebär att det rår om 24,2 procent av marknaden.

Av de fem toppspelarna i NOR-flashracet är det enbart Intel som visar på negativ tillväxt. Visserligen stod SST och stampade på samma försäljningssiffra som för år 2005, vilket innebär att marknadsandelen krympte för företaget med några tiondels procent till 3,9 procent. Företaget behåller dock sin femteplacering på rankinglistan.

ST Microelectronics behöll sin tredjeplats, medan Samsung är fyra. Båda företagen visade god tillväxt, 21,2 respektive 36,1 procent. Fast Samsungs kraftiga tillväxt måste ses i ljuset av att företaget ännu enbart har 6,9 procent av markanden.

– Även om NOR-marknaden växte under 2006 var det ett mycket tufft år för tillverkarna, fast det var inte så brutalt som år 2005. Medelpriset för minnena sjönk inom alla marknadssegment, speciellt inom mobiltelefoner som är NOR-minnets viktigaste segment, säger Mark DeVoss, analytiker på Isuppli, i ett press meddelande.

En intressant detalj i sammanhanget är dessutom att både Intel och ST Microelectronics jobbade med att addera NAND-flash till sin produktportfölj under förra året.

 mellan-Nor_flash_2006.jpg
 Klicka för större bild

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)