JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson allt närmare Tandbergförvärv

Amerikanska Arris drar tillbaka sitt bud på norska Tandberg Television. Därmed ser det ut som om Ericsson bud på 9,8 miljarder kronor räcker för att köpa bolaget.
Ericssons försök att köpa norska Tandberg Television ser ut att bli lyckosamt. Tandbergs styrelse har redan rekommenderat företagets aktieägare att anta Ericssons uppköpsbud, vät totalt 9,8 miljarder svenska kronor. Den andra budgivaren, amerikanska Arris, har dragit tillbaka sitt bud. Arris kommer att få kompensation med 18 miljoner dollar, i enlighet med avtalet. De pengarna har Ericsson lovat stå för även om om affären inte blir av.

Det är Tandbergs teknik för IP-tv som Ericsson vill åt. Den passar som hand i handske med Ericssons tidigare förvärv av Marconi, Redback och Entrisphere. Kombinationen av optoteknik och IP-tv-kompetens är precis vad som krävs för att leverera HD-tv, som Ericsson pekar ut som nästa stora tillväxtmarknad för operatörer med fasta nät.

Tandberg Television har kunder i cirka 100 länder, de flesta inom kabel- och satellitkommunkation. Bolaget har 870 anställda, omsatte 350 miljoner dollar i fjol med en vinstmarginal på 21 procent. Ericsson äger redan 11,7 procent av aktierna.

Vad som ska ske med varumärket Tandberg är ännu inte klarlagt. Tandberg Television är ett av de självständiga bolag som bildades 1979, i kölvattnet av konkursen för Tandbergs Radiofabrikk A/S året dessförinnan. De övriga Tandbergbolagen, som Tandberg Data, Tandberg ASA och Tandberg Storage, berörs inte av affären.



Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)