JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ”Privatlivet ska skyddas från RFID”
CEBIT Ingen ska behöva utsättas för RFID-teknik utan sin vetskap, och alla användare ska ha möjlighet att stänga av RFID-taggarna. Så kan det bli om EU-kommissionären Viviane Reding får sin vilja igenom. Men hon vill vänta med lagstiftning till slutet av 2008.
Idag, här på Cebitmässan i Hannover, presenterade EU-kommissionären Vivane Reding sin utlovade strategi för RFID. Frågan har engagerat henne sedan hon kom i kontakt med tekniken första gangen, vilket hände på fjolårets Cebit.

– Sedan dess har jag lyssnat och pratat med industrin, experter, forskare, kunder och medborgare. Användarnas respons har varit mycket viktig.

Enligt en undersökning som EU-kommissionen gjort, vill 55 procent av befolkningen i Europa att RFID-tekniken på något sätt ska regleras. Samtidigt säger 70 procent att de problem som kan uppstå troligen kan lösas med ny teknik. Och 67 procent säger att de behöver veta mer, och efterlyser upplysningskampanjer från myndigheterna.

Hon poängterar att marknaden är enorm, och att Europa ligger långt framme. Enligt EU-kommissionens beräkningar finns idag en miljard RFID-taggar i bruk i världen, en siffra som kommer att öka till 500 miljarder inom tio år. I Europa är marknaden 2007 värd en halv miljard euro, och den kommer att öka till 7–8 miljarder inom tio år.

I strategin poängterar hon att lagstiftning behövs, men att mer arbete krävs innan några förslag läggs.

– Vi bör inte överreglera RFID. Men vi måste se till att industrin utvecklar detta "tingens Internet" till att även bli "folkets Internet", och inte något som går emot folkviljan, sa hon på presskonferensen.

På Elektroniktidningens fråga om alla som utsätts för RFID också ska göras medvetna indikerade hon ett jakande svar:

– Ja, vi tror på transparens. För individen är integriteten viktig. De flesta användare kommer att uppskatta fördelarna med tekniken, men användare bör också ha möjlighet att stänga av RFID-chipsen om de så önskar, sa Vivane Reding.

I strategin ingår skapandet av en ”RFID Stakeholder Group”, en samling av folk från industrin, säkerhetsbranschen, forskare och användare. Denna grupp ska komma med rekommendationer kring datasäkerhet och integritet, som sedan ska jämkas med existerande EU-direktiv, främst det så kallade ePrivacy-direktivet.

– Först då de är klara, i slutet av 2008, kan det bli aktuellt med nya regleringsförslag, sa hon.

I strategin ingår också harmonisering av globala standarder, och Reding underströk att hon diskuterar dessa frågor med regeringsföreträdare fran USA, Japan, Kina och Korea. Och hon är övertygad om att industrin kommer att samarbeta.

– Industrin har ett starkt egenintresse av att tekniken ska fungera, och att den ska bli accepterad av medborgarna. Vi ska hjälpa industrin att nå dithän, sa hon.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)