Nyheten att forskare vid Saint Louis University redan har en prototyp framme presenterades nyligen vid ett möte med American Chemical Society. Prototypen är stor som ett frimärke och kan driva en miniräknare.
- Vi visar att samverkan mellan biologi och kemi kan ge ett bättre batteri som också är renare för miljön, säger forskningsledaren Shelley Minteer i ett pressmeddelande.
Konsten att få ut elektrisk energi ur socker är tämligen ny. Andra forskare har försökt tidigare, men Minteer menar att hennes grupp har kommit längst. Sockerbatteriet innehåller enzymer som omvandlar sockret till elektricitet, med vatten som biprodukt. Minteer har provat glukos, saft och trädsav med varierad framgång, och konstaterat att vanligt strösocker upplöst i lite vatten är bäst. Hennes bränslecell fungerar med coca-cola och andra läskedrycker också, men då bör drycken få stå framme en stund så kolsyran försvinner.
Forskningen har hittills bekostats av USAs försvarsdepartement som ser en stor potential för sockercellerna i fält. Om vidareutvecklingen går bra räknar Minteer med en kommersiell produkt inom tre till fem år.