JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elcoteq flyttar till Luxemburg
Den finländska kontraktstillverkaren Elcoteq är snart inte längre finländsk. Från 1 januari nästa år är bolagets offficiella hemvist Luxemburg. Dit flyttas huvudkontoret, men någon produktion planeras inte i storhertigdömet.
Luxemburg ligger centralt och administrationen är effektiv och affärsvänlig. Så motiverar Elcoteqs styrelseordförande och grundare Antti Piippo flytten i ett pressmeddelande. Att låga skatter spelat en viktig roll är förstås också mycket troligt. Staden Luxemburg välkomnade flytten genom att lova att efterskänka företagsskatt motsvarande 1 procent av bolagets tillgångar.

Företaget har omvandlat sin bolagsform till något som kallas SE, Societas Europaea, latin för Europabolag. Som sådant har man rätt enligt EU att förlägga sitt säte var som helst inom unionen. Elcoteq är det första företag som drar nytta av denna rättighet genom en flytt, och menar att detta kommer att stärka företagets image som europeisk storaktör.

Exakt hur mycket av bolagets verksamhet som kommer att bedrivas i Luxemburg är inte helt klart. Definitivt kommer dock det juridiska huvudkontoret och styrelsemötena att förläggas dit. Man kommer dock även framöver att ha aktien noterad på börsen i Helsingfors. Någon produktion förväntas dock inte hamna i närheten av huvudkontoret - de största fabrikerna i Europa kommer även framgent att ligga i Estland.

Elcoteq är en av Europas största kontraktstillverkare med 23 000 anställda i 16 länder i fyra världsdelar. Bolaget omsatte 4,3 miljarder euro i fjol. Man är en av Nokias största externa producenter av mobiltelefoner och tillbehör.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)