JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mutskandalen fällde Siemens ordförande
ImageSiemens får en ny styrelseordförande vid årsmötet i övermorgon. Nuvarande
styrelseordförande Heinrich von Pierer, en av tysk industris mest inflytelserika personer, avgår som konsekvens av mutskandalen i företaget.
Siemens anklagas för att ha betalat över fyra miljarder kronor i mutor under sju år för att ha fått stora telekomkontrakt. I Irak ska Siemens ha brutit mot FNs olja-mot-mat-program under Saddam Husseins tid. Därtill sägs man ha mutat grundaren till en fackförening.

Skandalen inom Siemens började rullas upp i fjol, och ett antal rättegångar pågår parallellt i Tyskland. Heinrich von Pierer har hela tiden förnekat kännedom om några mutor, men i fredags blev trycket för starkt. På företagets årsmöte på onsdag kommer han att ersättas av styrelseledamoten Gerhard Cromme, tillika ordförande för ståljätten Thyssen Krupp. Cromme är även ordförande för det tyska näringslivets etikkommission.

Till medierna säger von Pierer att han hoppas att hans avgång ska få Siemens "bort från rubrikerna och in i lugnare vatten".

Heinrich von Pierer var vd 1992 - 2005 innan han blev vald till styrelseordförande. Han är en av Tysklands mäktigaste industrimän, bland annat är han rådgivare i industrifrågor till förbundskansler Angela Mergel.  Han har även talat i FN om storföretagens ansvar för att förebygga internationella konflikter.

Siemens telekomdivision är i full färd med att fusioneras med Nokias avdelning för infrastruktur. Mutskandalen gör att det arbetet drar ut på tiden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)