JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU vill satsa på nanoelektronik
ImageEU-kommissionär Viviane Reding vill satsa 3 miljarder euro på nanoelektronik inom det sjunde ramprogrammet. De första forskningsprojekten kan komma igång inom ett år.
Mer samarbete, mer forskning och mer pengar. Det är vad som krävs om Europa ska kunna hävda sig inom elektronik i framtiden, enligt Viviane Reding, kommissionär för kommunikationsfrågor. Hon föreslår därför att det sjunde ramprogrammet kompletteras med en satsning på nanoelektronik.

- Jag hoppas att ministerrådet, innan slutet av 2007, tillstyrker att nanoelektronik blir ett av sex förenade teknikinitiativ (Joint Technology Initiatives) under det 7:e ramprogrammet, och kanaliserar upp till 3 miljarder euro till nanoelektronikforskning, sa Reding enligt sin egen hemsida.

Hon understryker att satsningen är ett risktagande, men säger samtidigt att "utan risk kan man inte nå genombrott, varken inom forskning eller inom politik".

Sjunde ramprogrammet är EUs jättesatsning på forskning 2007-2013. Totalbudgeten är på hissnande 50 miljarder euro, varav Reding nu föreslår att 3 ska spenderas på nanoelektronik.  Redings utspel kom vid avslutningen av en nanoteknikkonferens i Bryssel i torsdags.

Grunden till satsningen finns framme genom ett råd kallat European Nanoelectronics Initiative Advisory Concil, förkortat Eniac. Detta råd har tagit fram ett strategiförslag som i detalj beskriver hur forskningscenter, halvledarproducenter, universitet, myndigheter, små och medelstora företag och andra bör samarbeta för att nå bästa möjliga resultat.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)