JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel satsar på gratistelefoni
ImageGå till www.jajah.com och knappa in två telefonnummer. Det ringer i båda telefonerna. Intel investerar nu 140 miljoner kronor i denna amerikanska globala telefonoperatör.
Dessutom komer Intel att hjälpa Jajah med marknadsföring.

Jajah grundades 2005 och har kontor i Kiseldalen, Tel Aviv och Luxemburg.

Intel har också tidigare investerat pengar i Internettelefonioperatören Skype. Skillnaden mellan Skype och Jajah är att Skype låter datorer prata med varandra över Internet. Medan Jajah bara använder Internet som en ”knappsats” för att koppla upp ett samtal mellan två vanliga telefoner, fasta eller mobila.

Abonnenterna använder alltså vanliga telefonlurar för att tala med varandra. Huruvida Jajahs samtal går över Internet eller över telefonnätet är en implementationsfråga som Jajah i princip kan lösa på olika sätt från dag till dag.

Abonnenten behöver inte ens en dator för att koppla upp samtalet - det räcker med en surfmobil.

Det kan i och för sig tyckas vara ett omständligt sätt att ringa ett samtal -- att sufa med mobilen till en webbplats och skriva in två telefonnummer. Men i vissa Java- och pc-mobiler kan detta förfarande förstås automatiseras så att det blir osynligt – efter att du laddat hem en insticksmodul till mobilen kan du slå nummer som vanligt och samtalen går via Jajahs nät.

En annan elegant möjlighet är att integrera tekniken via insticksmoduler med adressboken på din pc – dubbelklicka på ett telefonnummer för att koppla upp ett samtal åt din fasttelefon eller din mobil.

Alla Internetmogna maskiner kan förstås användas för att koppla upp samtalet, som en Playstation 3 eller PSP till exempel.

Och nu när Jajah samarbetar med Intel kan resultatet bli mer teknik som är direkt integrerad med Jajah, hoppas företagen.

Samtal mellan abonnemang i USA kostar 14 öre per minut. Om inte båda parter är Jajahmedlemmar för då är samtalet gratis.

Så länge inte mobiler är inblandade är det också gratis för att Jajahmedlemmar att ringa mellan Sverige och USA.

Jajahs priser för samtal i Sverige är annars 25 öre i minuten mellan fasttelefoner, 120 öre mellan mobil och fasttelefon och 215 öre mellan mobiler.

Samtal mellan USA och Sverige kostar 19 öre mellan fasttelefoner och 114 öre när någon mobil är inblandad.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)