JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Växthus för experimentlystna
Printed Electronics Arena i Norrköping är ett Vinnovafinansierat försök att skapa tillväxt i regionen baserat på tryck elektronik. Tanken är att både små nystartade företag liksom större etablerade företag ska ha råd att testa sina idéer kring tryck elektronik men också få hjälp med tillverkning av kommersiella produkter.
ImageI den än så länge öde lokalen står en ensam tryckpress och ser övergiven ut. I ena änden av tryckpressen sitter en rulle med en 6 µm tjock PET-film som är belagd med ett aluminiumskikt på 9 µm. I den omvända tryckprocessen där man genom torrfasmönstring tar bort den del av aluminiumskiktet man inte vill ha formas ett mönster som till exempel kan bli en antenn. En annan möjlighet är att använda den tunna och flexibla filmen som mönsterkort. En tredje tillämpning är att använda mönstret som värmekälla i en bilstol eller en filt.

Tryckpressen har bekostats med pengar från Vetenskapsrådet och står i lokalerna där kontraktstillverkaren Solectron tidigare höll till. Lokalerna ligger på gångavstånd från Acreo och på andra sidan av Motala Ström.

- Vi håller på att köra in tryckpressen och hoppas att den ska vara i gång till hösten.

Tanken är att skapa ett växthus där entreprenörer kan hyra in sig för att testa sina företags idéer för en billig penning. Acreos förhoppning är också att tryckpressen ska göra det enklare att knoppa av företag.

Pressen kan köras med 150 meter per minut vilket är tillräckligt för att tillverka en miljard mobilantenner på två månader.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)