JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vem blir först med tryckt elektronik?
Flera företag tävlar om att bli först med tryck elektronik i kommersiell produktion. Bland kombattanterna finns österrikiska Nanoident, tyska Polyic, brittiska Plasticlogic och holländska Polymer Vision. Även svenska Thin Film ligger bra till (se separat artikel) .
ImageNanoident i Linz säger sig vara först med kommersiell produktion. Företaget har spenderat runt 10 miljoner euro på ett renrum och en maskinpark som kan producera upp till 40 000 kvadratmeter tryck elektronik per år.

- Vi startade den 13 mars i år och använder oss av fler olika trycktekniker, bland annat inkjet och screentryck. Det är en väldigt flexibel tryckprocess med arktryck, säger företagets teknikchef Franz Padinger.

Den första produkten är optiska sensorer som kan användas för till exempel fingeravtryckssensorer eller i biologiska analyssystem.

Än finns det dock inga produkter som används kommersiellt av slutkunder. Det Nanoident menar med kommersiellt idag är att det finns OEM-kunder som utvärderar tekniken.

- Jag räknar med att den kommersiella starten med leveranser till slutkund blir senare i år.

Tjockleken kritisk parameter
Företagets tryckpress står i ett renrum av klass hundra. Man trycker mellan fyra och åtta lager och geometrierna går ned till 100 mikrometer.

- Att vi behöver ett renrum beror på att vissa lager är så tunna som 100 nm.

Då går det inte heller att trycka på papper som är alldeles för skrovligt. Istället använder Nanoident glas eller PET som substrat.

Ett annat företag som ligger i den kommersiella frontlinjen är tyska Polyic. Företaget, som har Siemens som delägare, utvecklar PET-baserade rfid-etiketter. Etiketterna är passiva, arbetar på 13,96 MHz och innehåller 96 bitar. Idag pågår utvärdering hos några kunder.

- Vi planerar att starta kommersiell produktion under året och vi ska visa upp de första produkterna på mässan Organic Electronics Conference i september, säger Bettina Bergbauer på Polyic.

Ytterligare två företag som också säger sig vara nära kommersiellt genombrott är displayföretagen Plasticlogic och Polymer Vision.

Brittiska Plasticlogic tog in 100 miljoner dollar i januari. Pengar som bland annat ska användas för att bygga en fabrik i tyska Dresden för den display som till exempel kan användas för elektroniska böcker.

En konkurrent är holländska Polymer Vision med rötterna i Philips som visade upp en prototyp på en femtumsskärm på mobilmässan 3GSM i februari. Skärmen kan rullas in och ut ur mobilen och kan till exempel användas för att läsa e-postmeddelanden.

Vad produkterna kommer att kosta går det dock inte att få något svar på.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)