JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronikproblem bakom Hägglunds kris
Storbritannien har valt bort det nya svenska stridsfordonet Sep. Därmed missar Hägglunds och FMV en order på 3700 fordon värd 200 miljarder kronor. Och problem med elektroniken gör att Hägglunds inte heller kunnat leverera de 184 stycken stridsfordon av typen CV90 som Nederländerna beställt. "Den värsta krisen någonsin" enligt företaget.
– Vi har inte klarat av att få de nya elektroniska systemen att fungera, säger Håkan Karlsson, informationschef på Hägglunds, till tidningen Ny Teknik.

Beställningen från Nederländerna är värd 6,9 miljarder kronor och leveranserna skulle ha startat i slutet av förra året. Men inte ett enda stridsfordon har lämnat Örnsköldsvik.

– Det handlar om programvarufunktioner och samfunktionalitet mellan programmen. De tekniska utmaningarna har varit större än vad vi trott, säger Håkan Karlsson.

I personaltidningen skriver företaget om detta som den värsta krisen någonsin. Extrapersonal har kallats in, semestrar skrinlagts och övertid beordrats. Hägglunds har ringat in problemet och räknar med att vara i takt med leveranserna om ett halvår, det handlar om de 34 första vagnarna till NEderländerna. Och nu storstädar man i ledningsfunktionerna. Ett 50-tal chefsjobb har lysts ut.

Exakt hur många miljoner förseningen kostar Hägglunds är inte klart. Men dels får företaget inte betalt om man inte levererar, dels finns det bötesklausuler i kontrakten. Var man till slut landar blir en förhandlingssak med kunden.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)