JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kommersiellt genombrott för Morphic
Energiteknikbolaget Morphic Technologies i Karlskoga har fått sin första volymorder. Företaget ska leverera bränslecellsplattor för drift av konsumentelektronik till en kund i USA. Ordervärdet är 60 miljoner kronor.
Morphics mål är att bli världsledande på tillverkning av flödesplattor till bränsleceller. Under våren har företaget fått flera prototypordrar. Och nu är det alltså dags för den första serietillverkningen. Företaget betraktar orden som ett kommersiellt genombrott.

Flödesplattorna kommer att tillverkas av Morphics dotterbolag Cell Impact, som utvecklar och tillverkar flödesplattorna. Till en början ska flödesplattorna tillverkas i företagets produktionsanläggning i Karlskoga.  De första leveranserna är planerade till januari nästa år.
FAKTA: I ett bränslecellsystem produceras elektricitet genom att väte på ett kontrollerat sätt sönderdelas och reagerar med syre. När väte och syre reagerar alstras elektricitet, med värme och vatten som enda restprodukter.

Enkelt uttryckt består en bränslecell av en elektrolyt med två elektroder på varsin sida. Utanför elektroderna sitter så kallade flödesplattor, mellan vilka det tillförda bränslet, till exempel vätgas eller metanol, reagerar med syret. Plattorna förmåga att på ett effektivt sätt leda vätgasen är helt avgörande för bränslecellsystemets förmåga att generera
elektricitet. Plattorna står för en stor del av systemkostnaden.

Morphics hävdar att företagets patenterade teknik gör det möjligt att tillverka plattorna billigare, snabbare och med högre kvalitet är vad som tidigare varit möjligt.

– Detta är en liten order men den är vägvisande inom bränslecellsindustrin och visar att vårt erbjudande är marknadsledande och uppfyller kraven på både pris och prestanda, säger Martin Valfridsson, vd på Cell Impact, i ett pressmeddelande.

Under det senaste året har företaget levererat prototyper till en mängd företag, både i USA och Asien. Samtidigt har företaget tecknat flera samarbetsavtal med företag inom den kinesiska fordonsindustrin.

Det är i första hand inom mobil elektronik, exempelvis bärbara datorer, som företaget ser en snabb tillväxt för sina flödesplattor. Men även fordonsindustrin och företag som gör olika typer av stationära system har visat intresse för den svenska tekniken.

Morphic Technologies är ett av de svenska företag som idag står på USA-ambassadören Michael Woods så kallade A-lista, vilket betyder att företaget blivit presenterat för stora potentiella investerare i USA.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)