JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Konverterar blyat till blyfritt
Företaget E-Certa har tillsmamans med kontraktstillverkaren Sanmina utvärderat E-Certas process för att strippa och löda om integrerade kretsar, som ger chansen att återanvända blyade komponenter för konsumentelektronik genom att konvertera dem till blyfria.

EUs införande av RoHS-direktivet tvingar även många tillverkare utanför regionen att anpassa sig med ny produktdesign utan blyet och de andra material som förbjuds i direktivet, och E-Certa har tagit fram information för att hjälpa dem på traven. Ett av problemen för tillverkarna är att de har lager för miljontals dollar kvar, med blyade produkter som inte är gångbara på RoHS-marknaden.

Så E-Certa har utvecklat en återvinningsprocess för att ”avblya”  integrerade kretsar, ta bort blyade lödkulor och ersätta dem med blyfria. Och nu har E-Certa verifierat processen tillsammans med Sanmina.

– Studien utförde vi för att säkerställa att processen inte skadar komponenterna eller gör avkall på funktionaliteten på grund av den uppvärmning och den spänning delarna utsätts för vid omlödningen, säger Michael L Baker, kvalitetschef på E-Certa till EETimes.com.

Detta hjälper också tillverkarna att möta kraven på återvinning och återanvändning som ställs i WEEE-direktivet.

E-Certa utförde omställningen och kretsarna undersöktes med röntgenfluorescens för att säkerställa att blyet var borta. Sanmina utförde bland annat elektriska tester och infärgningstester med optisk mikroskopi. Också olika mekaniska tester utfördes och resultaten visar att de konverterade komponenterna har i stort sett samma pålitlighet som ursprungskomponenterna. Även monteringen på kretskort med olika metoder utföll väl.


E-Certas hemsida finns en video som sammanfattar Sanminas utvärdering. Klicka på ”watch video” för att starta filmen.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)