JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Än dominerar kiseldalen
Inte för att det är särskilt mycket kisel kvar i Silicon Valley nu för tiden. Nästan all chipstillverkning har för länge sedan utlokaliserats. Ändå är dalen fortfarande den mest populära platsen för halvledartillverkarnas huvudkontor, flest av alla globala elektronik-hot spots, enligt analysföretaget Isuppli. Och det är företagen i Kiseldalen som tjänar mest pengar.

Under 2006 omsatte Silicon Valleys 56 halvledartillverkare 68,2 miljarder dollar, en ökning på 5,8 procent jämfört med år 2005. Det var något sämre än världens totala halvledartillverkning som växte med så mycket som 9,6 procent under 2006. Tar man bort Intels resultat står regionens halvledarindustri dock starkare; med en omsättning på 36,7 miljarder dollar ökade den med 26,4 procent från året innan.

– Silicon Valleys chiptillverkare levererar till i stort sett varenda större tillämpning på elektronikindustrins global marknad, säger Dale Ford, vice vd för Isuppli.

– Trots att regionen är kopplad till datorindustrin, med företag som Intel, Advanced Micro Devices och Nvidia, så har halvledartillverkarna stark närvaro på marknaderna för konsumentelektronik, trådbunden kommunikation och på fyra av sex huvudsakliga marknader för chips, säger Ford.

Diversiteten i sig gör gott för industrin, tror Isuppli. En stor del av innovationerna görs fortfarande i dalen, som nya minnesteknologier, trots att produktionen görs i Sydkorea, Taiwan eller Japan. Så regionen drar till sig begåvade människor från många branscher. På minussidan är att marknaden för mobilkommunikation är svag i området, liksom bilindustrin.

Halvledarföretagen i Silicon Valley stod för 26,1 procent av den globala chipomsättningen år 2006. Enligt Isuppli har en fjärdedel av alla globala halvledarföretag huvudkvarter i Silicon Valley, och 39 av dem har en årlig omsättning på 100 miljoner dollar. 


Isupply tror att nyckeln till framgången är att företagen är så diversifierade. Taiwan’s Hsinchu City är den enda region som kommer nära Silicon Valley i termer av halvledaromsättning, på 50,2 miljarder dollar. I Hsinchu ligger dock fokus på foundryn och diviersifieringen saknas.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)