JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia slutar med egna DVB-H-chips
Mobilstandarden DVB-H har länge hört till Nokias favoriter, och företaget har haft ett antal egna kretsprojekt för att ta fram DVB-H-chips. Nu ska bolaget i stället välja en extern partner för dessa kretsar, på liknande vis som bolaget gjorde för ett par veckor sedan med mobilkretsarna.
Enligt källor till den taiwanesiska nättidningen Digitimes kommer Nokia att lägga ner sina interna DVB-H-kretsprojekt för att i stället köpa mobil-tv-kretsar utifrån. Fyra företag uppges vara aktuella: Texas Instruments, Dibcom, Newport Media och Siano Mobile Silicon, och av dessa ska Texas Instruments vara det minst aktuella namnet.

Av de tre övriga är Dibcom otvetydig marknadsledare, med 1,5 miljoner sålda DVB-H-kretsar senaste året, vilket utgör 80-90 procent av marknaden. Bland Dibcoms kunder finns de tre mobiljättarna Samsung, LG Electronics och Motorola.

Alla de fyra nämnda halvledarbolagen har även kretsar för andra mobil-tv-standarder, som DMB, ISDB-T och MediaFlo. Detta faktum gör att Digitimes källor ifrågasätter hur länge Nokia tänker fortsätta sitt ensidiga stöd av DVB-H-standarden.

För någon månad sedan gjorde Nokia en helomvändning i sin strategi för kretsar till mobiltelefonerna (se länk) . Från att ha utvecklat det mesta i egen regi ska bolaget framöver köpa allt mer från externa källor, i första hand Texas Instruments, ST Microelectronics, Infineon och Broadcom. Syftet som angavs då var att man ville fokusera sina utvecklingsresurser på annat än hårdvara. Uppgifterna om DVB-H-kretsprojektens nedläggning ligger klart i linje med det tidigare beslutet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)