JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Röstavtryck gav pris
På mässan FPGA World i Stockholm avgjordes Alteras nya tävling för studenter, Innovate Nordic. KTH:s studentlag, Team Panda, tog hem tredjepris med ett system för att hantera och identifiera röstavtryck, och blev därmed bästa svenska lag.
FPGA-leverantören Alteras tävling Innovate Nordic har pågått sedan januari. Den är öppen för studenter inom elektronik- och datorsystem från hela Norden. Av totalt 66 tävlande lag från Finland, Danmark och Sverige fick de sju bästa presentera sig på FPGA World i förra veckan.

KTH-studenterna Xin Liu och Huan Fang, som läser masterprogrammet System-on-Chip Design, deltog i finalen med ett system för röstavtrycksidentifiering. De kom trea i tävlingen.

– Vi är väldigt glada och stolta over att ha lyckats så bra i den här nordiska tävlingen. Vi var enda KTH-lag och ett av två lag från Sverige, förklarar de båda i ett pressmeddelande.

Grundidén är att varje röst är unik.

– Precis som vi har olika fingeravtryck så har vi också olika röstavtryck. Då kan man till exempel använda sin röst för att logga in på sin dator.

Både Xin Liu och Huan Fang kommer från Kina.

– Vi blir färdiga i sommar, och vi letar just nu efter företag där vi skulle kunna göra vårt exjobb. Men sedan blir det dags att börja jobba på riktigt. Vi räknar med att jobba i Europa några år innan vi åker tillbaka till Kina.

Båda är överens - Ericsson är drömföretaget just nu.

Tävlingen vanns av det danska laget Team Digital Stereo från Engineering College of Aarhus. Laget hade konstruerat en digital stereo.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)