JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tråk-tv mäter strömmen
Standardiseringsorganet IEC har tagit fram ett tiominuters tv-program i syfte att få fram en standard för att mäta strömförbrukningen i platta tv-skärmar. Programmet består av ett hopkok av typiska sändningar, och ska enligt IEC vara det tråkigaste program som någonsin producerats.
Platta tv-skärmar, av plasma- eller LCD-typ, pekas ibland ut som miljöbovar då de sägs dra mer energi än gamla tiders bildrörs-tv. Men hur det förhåller sig i verkligheten är inte klarlagt, då det saknas en standard för att mäta strömförbrukningen i bildskärmar. Inte heller vet man hur förbrukningen varierar med innehållet. Därför har IEC, International Electrotechnical Commission tillsammans med sändarbolag och tv-tillverkare tagit fram en tio minuter lång programsnutt som på ett standardiserat sätt ska mäta strömförbrukningen och hur den varierar.

- Det är förmodligen världens tråkigaste tv-program någonsin, säger IEC i ett pressmeddelande.

Slingan innehåller såpor, nyheter, sport, naturprogram och annat som ska representera typiskt tv-innehåll. Den ska ingå i en kommande standard från IEC för strömförbrukningsmätningar. Målet är en allmänt acceptabel mätmetod för strömförbrukning per kvadratcentimeter skärmyta.

Standarden ska ligga till grund för en framtida energiklassning av bildskärmar. Den har redan anammats av det amerikanska energisparprogrammet Energy Star, som hoppas kunna minska strömförbrukningen i amerikanska tv-apparater med 25 procent till år 2009. Det skulle enligt IEC spara 10 miljarder kWh om året bara i USA.

Även inom EU diskuteras hur standarden kan användas.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)