JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronik ska rädda liv i EU-trafiken
Inom fem år kan det bli obligatoriskt med smarta elektroniska bromsar i bilar. Kravet kommer från EU-kommissionen.
EU-kommissionen vill spara liv genom att tvinga biltillverkarna att montera smartare bromsar i sina fordon. Det ska ske genom en tvingande lag som får genomslag i hela EU.  Enligt kommissionens förslag, som nu skickas till medlemsländerna och EU-parlamentet, ska alla nya bilar utrustas med system som gör att föraren får hjälp att bromsa.
Dagens ABS-bromsar räcker inte, anser kommissionen. Istället behövs ett assisterande elektroniskt bromssystem som hjälper föraren att bromsa bilen. En del dyrare bilar har redan ett sådant system. Kommissionen menar att över tusen fotgängares och cyklisters liv kan sparas per år om alla bilar i Europa hade sådan utrustning.

Ytterligare ett steg kan bli att kräva att alla bilar utrustas med elektronik som känner av vad som finns framför bilen och bromsar automatiskt för att undvika kollision. Från mitten av nästa decennium räknar EU-kommissionen med att alla bilar ska ha ett sådant system.

På Saab i Trollhättan menar man att det första steget som föreslås inte ska vara några större problem. Steg två är däremot mer tveksamt.

–    Det är inte säkert att det är det mest kostnadseffektiva, man kanske ska satsa på infrastrukturen i stället, säger Christer Nilsson, presschef  på Saab, i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)