JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norrmän vill göra snålaste processorn
Image
Geir Förre
Image
Öyvind Janbu
Två norrmän med rötterna i Chipcon har bildat ett nytt bolag - Energy Micro - med målet att göra världens mest strömsnåla mikroprocessor. Tio personer ska anställas under hösten och första kretsen ska finnas framme till sommaren 2009. Målet är att nå en procent av styrkretsmarknaden inom tio år.
Ett nytt halvledarbolag håller på att se dagens ljus i Norge, under ledning av Geir Förre och Öyvind Janbu. Herrarna är namnkunniga - Geir Förre grundade rf-bolaget Chipcon och var dess vd tills Texas Instruments köpte företaget för 200 miljoner dollar i januari 2006. Öyvind Janbu var en av Chipcons första anställda och hade flera tekniska nyckelroller i företaget.

Tillsammans har de två nu startat nytt. På elektronikmässan e07 i Lilleström visade de upp planerna för Energy Micro, ett bolag som ska konstruera världens strömsnålaste mikroprocessor. Första målet är att anställa ett tiotal personer och få upp farten i firman lagom till årsskiftet.

- Vi letar efter energiska, talangfulla och modiga män och kvinnor som är villiga att göra stora insatser i ett stort företag. Alla nyanställda erbjuds aktier i företaget, säger Geir Förre.

Specifikationen för den första kretsen ska vara klar under första kvartalet nästa år, och de första provkretsarna ska finnas framme till sommaren året därpå. Geir Förre specificerar inte de tekniska målen i siffror, men att de är högt satta råder ingen tvivel om.

- Vi ska ta fram industrins med energisnåla högpresterande styrkretsar och vi kommer att ha en bred uppsättning högpresterande analoga och digitala periferikretsar, säger Förre.

Marknadsmålen skäms inte heller för sig. Om tio år ska man ha nått en omsättning kring ett par hundra miljoner dollar.

- Om tio år ska vi ha en marknadsandel på en procent av styrkretsmarknaden. Den är idag värd 15 miljarder dollar om året och växer med 5 procent årligen, säger Förre.

Bolaget har fått ekonomiskt stöd av norska staten genom Innovation Norway, Norges motsvarighet till Vinnova. Grundarna och några tidigt anställda går själva in med 1,5 miljoner dollar. De pengarna ska räcka i två år, därefter ska externa investerare bjudas in.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)