JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Medicin för Bluetooth
Radiostandarden Bluetooth har utökats med en profil avsedd för medicinska tillämpningar. Den nya profilen ger tåligare och mer tillförlitlig överföring, och ska försäkra att medicinska sensorer och instrument från olika tillverkare kan kommunicera via Bluetooth utan problem.
Inom standarden för Bluetooth finns en rad profiler för olika tillämpningsområden. Mest känd är nog den för headset, som gör att olika tillverkares produkter garanterat fungerar med alla mobiltelefoner som har samma profil implementerad.

På medicinmässan Medica i Düsseldorf lanserades idag en sådan profil för det medicinska området.

- Tekniskt är det inte så komplicerat. Det här är mer ett sätt att standardisera hur data hanteras så att olika typer av sensorer och utrusning ska fungera tillsammans, säger Bluetooth SIGs marknadschef Anders Edlund till Elektroniktidningen.

Han understryker att det inte bara är sjukhustillämpningar det handlar om, utan lika mycket hälsovård, friskvård och träning. Det kan handla om sensorer som mäter puls, blodtryck, glukos, vikt eller syrehalt, som nu kan kommunicera med exempelvis mobiltelefoner eller handdatorer.

- Det är precis samma Bluetoothkommunikation som tidigare. Skillnaden är att implementationen standardiserats för att passa medicinindustrin, säger Edlund.

En del av arbetet har gått ut på att få profilen att uppfylla den amerikanska lagen HIPAA, Health Insurance Portability and Accountability Act, som reglerar vad som får användas inom det som omfattas av amerikansk sjukvårdsförsäkring.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)