JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Thailand vill locka svenska elektronikföretag
Centralt läge, bra infrastruktur, liten byråkrati och låg kostnadsnivå. Det är argument som gör att man bör välja Thailand framför Kina vid en etablering i Asien. I alla fall om man ska tro Wisan T. Tanthawichian på den thailändska handelslegationen i Frankfurt

I Sverige är Thailand mer känt för sina stränder, det varma klimatet och de vänliga människorna än som ett industriland. Och statistiken visar att bara en handfull svenska företag etablerar verksamhet i landet varje år. Siffran är betydligt lägre än för till exempel Danmark. Men det vill Wisan T. Tanthawichian ändra på.

- Det är inte många om vet att 30 procent av alla hårddiskar tillverkas i Thailand. Alla stora företag finns på plats.

En tredjedel av landets export kommer från elektronik. Förutom hårddiskar är det olika typer av kontorsutrustning som kopiatorer och printrar. Det finns också kapslingshus i Thailand men landet saknar än så länge halvledarproduktion.

Mycket av den tunga industrin finns i bukten sydost om Bangkok medan elektronikförtagen i stor utsträckning valt att slå sig ner i halvcirkel norr om Bangkok.

- Thailand ligger mycket centralt i Asien och är ett bra alternativ till Kina, säger Wisan T. Tanthawichian.

Sen räknar han upp en lång räcka med argument.

- Det kommer att utexamineras över 100 000 ingenjörer i år, Bangkok är en av de billigaste städerna i världen, månadslönerna är lägre än i de flesta andra asiatiska länder, det är billigare att hyra kontor där och skatter liksom sociala avgifter är lägre.

Ett annat argument är att utlänningar kan äga 100 procent av ett tillverkande företag, det krävs alltså ingen lokal partner som i Kina.

- Den som etablerar produktion kan slippa beskattning i upp till åtta år.

Och som grädde på moset finns stränderna och det varma vattnet. Ett faktum som fått uppsalaföretaget Radi Medical att starta ett utbildningscentrum i landet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)