JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Danmark bygger världens största realtidsdator

Konsultföretaget Prevas och CFU, Center for Fast Ultrasound Imaging vid Danmarks tekniska universitet utvecklar en superdator för diagnostisering av blodproppar och andra hjärtsjukdomar. Enligt Prevas är det världens troligen största och snabbaste realtidsdator.

Med utrustningen ska det gå att i realtid se ett helt hjärta i tre dimensioner och samtidigt mäta blodflödet i alla blodådror till och från hjärtat. Den har beräkningskraft motsvarande 5000 pc och baseras på över 15 års erfarenhet av signalbehandling och datorsystem.

- Med den nya realtidsdatorn kan vi i framtiden utprova de mest avancerade algoritmer och se de genererade bilderna utan fördröjning. I vårt gamla system kunde det ta tid att generera en bildsekvens, säger forskningsledaren Jörgen Arendt Jensen på CFU i ett pressmeddelande.

Datorn består av 640 PowerPC-kärnor integrerade i 320 FPGA-kretsar, och har totalt 1 Tbyte RAM. Den är modulärt uppbyggd och kan även användas för andra bildbehandlingsuppgifter, som exempelvis radarsystem, bildigenkänning, kryptering och avkodning. Än så länge finns bara en prototyp framme - slutleveransen ska ske i december.

För Prevas är ordern oerhört viktig, inte minst då bolaget fått rätt att utnyttja plattformen i andra kommersiella sammanhang. Utvecklingsarbetet görs av Prevas danska kontor.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)