JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Det spelar ingen roll hur litet något är - allt ska kunna kopplas upp till Internet. Det hoppas datajätten Cisco och halvledarbolaget Atmel som tillsammans med svenska forskningsinstitutet Sics lanserar den minimala protokollstacken uIPv6, gjord i öppen källkod med den svenske forskaren Adam Dunkels minimala operativsystem Contiki.

Smarta objekt, sensorer och aktuatorer kan kopplas samman i nät och bli nästa steg i Internets uppbyggnad. Så har det låtit länge från entusiasthåll, men nu tas ett stort steg mot kommersiellt förverkligande av visionen. Cisco bidrar med sin kunskap om IP-nät, Atmel med strömsnål hårdvara och Sics med Adam Dunkels inbyggnadsoperativsystem Contiki i lanseringen av uPIv6, världens troligen minsta protokollstack för IP version 6.

- Produkten uIPv6 har potential att påverka en lång rad områden där automation är nyckeln, precis som röstsamtal över IP gjort med företagstelefoni, säger Ciscos teknikchef Rob Adams i ett pressmeddelande.

De tre aktörerna menar att utvecklingen av denna typ av sensornät hållits tillbaka av brist på öppna system och kostnaden för att överföra information mellan proprietära produkter och system. IP, Internetprotokollet, är det uppenbara svaret, men först nu finns tillräckligt strömsnåla lösningar, menar de.

- En liten, standardiserad IPv6-implementation i öppen källkod är nödvändig för nästa generation av sensornät, säger Adam Dunkels i pressmeddelandet.

Stacken uIPv6 lanseras som öppen källkod, och kan sålunda användas av såväl kommersiella som icke-kommersiella intressen. I uIPv6 ingår standard IP-tillämpningar som kan anpassas till en rad olika behov. Stacken är inbyggd i operativsystemet Contiki, utvecklat av Adam Dunkels.

Lanseringen stöd av intresseorganisationen IPSO, IP for Smart Objects, där Cicso, Sics och även Ericsson ingår, se tidigare artikel (länk) i Elektroniktidningen.

 

- Det här är det första påtagliga resultatet av samarbetet inom IPSO, säger Adam Dunkels till Elektroniktidningen.

Elektroniktidningen publicerade i våras en längre intervju med Adam Dunkels (länk). Operativsystemet Contiki beskrevs i Elektroniktidningen 2006 (länk).

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)