JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Minimala optosensorer lovar konstgjord hud

Belgiska Imec har utvecklat optiska länkar som kan byggas in flexibla substrat. Tekniken kan användas för att ge robotar konstgjord hud med inbyggd tryckkänslighet.

Med optiska vågledare, ljuskällor och ljussensorer inbyggda i flexibla substrat går det att ta fram tunna, flexibla skikt som känner tryckändringar. Det menar forskare vid universitetet i belgiska Gent som i samarbete med forskningsinstitutet Imec hävdar att de är först i världen med denna typ av tryckkänslig artificiell hud.

Forskarnas tanke är att den artificiella huden ska användas för robotar och maskiner som hanterar känslig utrustning. Imec utvecklar för närvarande två typer av sensorfolier för ändamålet, en som bygger på en matris av vågledare och en som bygger på optiska fibrer.

Vågledarsensorn har två lager av polymera vågledare med ett mellanliggande lager av mjukt silikon. När sensorn utsätts för tryck minskar avståndet mellan vågledarlagren, och ljus spiller över mellan dem. Resultatet är enligt Imec en billig sensor som kan användas på små ytor.

Bakom innovationen ligger Imecs förmåga att krympa vanliga fotodetektorer i GaAs och VCSEL-lasrar ner till 30 um, och integrera dem med vågledare och mikrospeglar i flexibla, transparenta material. Arbetet ingår i EU-projektet Phosfos som ingår i det sjunde ramprogrammet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)