JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enea talar multicore i Japan

När Multicore Expo öppnade portarna i Tokyo idag var svenska Enea på plats. Företagets huvudattraktion är en ny version av det egna realtidsoperativsystemet, OSE, som stöder multiprocessning.
Årets upplaga av Multicore Expo i Tokyo har attraherat uppåt 40 hård- och mjukvaruföretag från världens alla hörn. Och här samsas föredrag med en utställningsdel. Under förmiddagen idag har hårdvaruföretagen hållit föredrag, medan mjukvaruföretagen hållit tre parallella presentationer under eftermiddagen.

– Det har varit väldigt stort intresse här och fullt med folk på presentationerna. Sammanlagt har det säkert varit 750 åhörare under eftermiddagen, säger Henrik Ekblad, föredragshållare och applikationsingenjör på Enea.

Han menar att ämnet multicore – processorer med många parallella kärnor – är väldigt hett just nu och att de flesta ser tre olika vägar att gå på operativsystemsnivå. Det handlar om symmetrisk multiprocessning (SMP), asymmetrisk multiprocessning (AMP) samt en version utan operativsystem kallad ”bare-metal”.

– Alla har sina för- och nackdelar. Förenklat kan man säga att bare-metal ger bäst prestanda, AMP är väldigt flexibelt och SMP är enklast. De flesta av våra konkurrenter går på ettdera spåret, men i vår kommande version av OSE som släpps i mitten av nästa år har vi kombinerat fördelarna från alla tre lösningar i vårt hybridkoncept, FlexMP, säger Henrik Ekblad.

Lägligt nog är det just idag som Enea släpper sin första multicoreversion av OSE. Nykomlingen stödjer i ett första skede Freescales PowerPC-processorer MPC8641D och MPC8572DS.

En stor poäng med det nya realtidsoperativsystemet är att den är fullt bakåtkompatibel med existerande tillämpningar, så att dessa omedelbart kan nyttja fördelarna med multicore, menar Enea.

– Vår lösning har dessutom fördelen av att skala bra. Versionen som vi släpper idag stöder två kärnor, men framöver kommer kretsarna att innehålla betydligt fler kärnor. Idag är det även vanligt med fyra kärnor, men trenden går mot åtta och sexton kärnor, säger Henrik Ekblad.

Om fyra år kommer den absoluta majoriteten av all kommunikationsprocessorer att ha en multicorearkitektur.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)