JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kitron märker ingen kris

Den norska kontraktstillverkaren Kitron visade ett mycket starkt tredje kvartal. Omsättningen ökade med 24 procent till 484 miljoner norska kronor och vinsten tredubblades till 29 miljoner. Orderingången ökade markant, med 52 procent, allt jämfört med motsvarande kvartal i fjol.
"Orderingången varierar mellan kvartal och marknadssegment, men som helhet har Kitron inte märkt några indikationer på en svagare efterfrågan", skriver företaget i sin kvartalsrapport.

Optimismen beror till stor del på försvars- och marinsidan. Här ökade företaget sin försäljning med 43 procent under kvartalet, och orderingången gick upp med 259 procent. Storkunden Kongsberg Defence & Aerospace lägger kontinuerligt stora order, senast en på 40 miljoner norska kronor för vapenstyrsystemet Protector. Efterfrågan på försvarstjänster från Sverige är dock avtagande.

Över huvud taget är det framför allt på hemmamarknaden Norge som Kitron går bra. Försäljningen till norska kunder ökade till 49 procent av faktureringen, medan försäljningen till svenska kunder minskade till 42 procent. I fjol låg båda på 44 procent. Verksamheten i Sverige har dock ökat - under kvartalet sålde Kitrons svenska bolag för 98 miljoner norska kronor och gick med en vinst på nära 5 miljoner, vilket ska jämföras med 89 miljoners försäljning och en förlust på 0,6 miljoner i fjol.

Det tredje kvartalet är historiskt Kitrons svagaste under året, och förvisso har omsättningen varit större under de tre föregående kvartalen. Jämfört med tredje kvartalet 2007 ökade dock försäljningen med 24 procent, till 484 miljoner norska kronor. Vinsten på 29 miljoner är därtill tre gånger större än i fjol, och den näst bästa kvartalsvinsten för det senaste året.

Även siffror för orderingång och inneliggande order ser bra ut. Orderingången ökade totalt med 52 procent jämfört med tredje kvartalet i år. Även inneliggande order har ökat stadigt, från 877 miljoner norska kronor för ett år sedan till 1,1 miljarder norska kronor.

Företaget tror inte heller på någon nedgång under resten av året, utan räknar med att även fjärde kvartalet gå med mer än dubbelt så stor vinst som i fjol. Turbulensen på finansmarknaden märks i rapporten betydligt mindre än konkurrensen från andra kontraktstillverkare. Enda åtgärden företaget nämne är att intensifiera överföringen av produktion till sin fabrik i Litauen.


Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)