JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 20 september 2020 VECKA 38
Regeringen vill få fart på användningen av solceller i Sverige och planerar därför att dela ut 150 miljoner kronor i investeringsstöd under tre år.
Tyskland och Spanien är kända för sina generösa subventioner till dem som installerar solpaneler och sedan ansluter anläggningen till elnätet.

I Sverige har det funnits ett stöd på upp till 70 procent av investeringskostnaden av solpaneler, men subventionen har hittills varit förbehållet offentliga byggnader. Nu ska företag och privatpersoner kunna ta del av subventionerna för att installera solceller. Förslaget ligger för godkännande hos EU-kommissionen och väntas klubbas inom några månader, skriver Dagens Industri.

Näringsdepartementet har satt av 150 miljoner för att under tre år subventionera upp till 60 procent av investeringskostnaden som maximalt får vara på 2 miljoner kronor.

– Jag tror att det blir rusning. Intresset är mycket stort från privatpersoner men för att stödet ska få bästa effekt måste det också bli enklare att ansluta solcellerna till elnätet, säger Maria Brogren på näringsdepartementet till Dagens Industri.

Ett förslag som gör det enklare för små producenter att bli leverantörer till elnätet förväntas också komma sent i vår.

Ansökningarna om investeringsstöd ska hanteras av länsstyrelserna medan Energimyndigheten blir ansvarig för att informera om stödet.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)