JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Stromforsorjning

Ett litet kraftpaket från ST

ST Microelectronics har släppt en krets som integrera två asymmetriska GaN-transistorer med var sin optimerad drivare. Lösningen är klart mindre, lättare och effektivare än dagens kiselalternativ, hävdar företaget.

Maxim ger bärbart liv i solen

Maxim Integrated påstår sig ha släppt industrins minsta lösning baserad på solenergiskördning. Dess uppgift är att förlänga drifttiden hos tillämpningar där utrymme är en bristvara, såsom hos wearables och i framtida IoT-lösningar.

Svenska batterier i svensk MC

Cake ska använda batterier från Northvolt i sina lätta motorcyklar. Det har de skakat hand på.

Svenska Intelec blir del av Svensk Elektronik

Den 1 januari blir den ideella föreningen Svenska Intelec en ny sektion inom Svensk Elektronik. Branschorganisationen stärker därmed sitt kunnande inom kraftelektronik.

Teslas tyska fabrik kan växa till 250 GWh

Minst 100 GWh och på sikt kanske 250 GWh. Så mycket battericeller kan Teslas batterifabrik utanför Berlin komma att producera fullt utbyggd. 

Scania startar batteriproduktion i Södertälje

Scania investerar en miljard kronor i anläggningar för utveckling och produktion av batterier till sina elfordon. Investeringen är på minst en miljard kronor och kommer att sysselsätta 200 personer – mestadels internrekryterade.

Extrem konding får ny investering

Estniska superkondensatortillverkaren Skeleton Technologies laddar upp med ytterligare 41,3 miljoner euro från bland annat EIT InnoEnergy.

Prisvärd kraft på DIN-skena

Kraftspecialisten XP Power har lanserat tre serier AC/DC-aggregat som monteras på DIN-skena. De siktar på en plats i styrsystem för industrin och större byggnader.

Standard för säkra litiumbatterilager


SEK presenterar en säkerhetsstandard för litiumbatterier för energilager. Så om du kan checka för alla punkter så har du ett säkert batterilager? Nej, inte riktigt.

Tyska Teslor får nya batterierna först


Cylinderbatterier av det nya stora slaget kommer att sitta i Model Y som Tesla tillverkar i sin tyska fabrik nästa år. Det avslöjar Teslas vd Elon Musk.

Liten snål omvandlare

Texas Instruments har lanserat en buck/boost-omvandlare som påstås dra industrins lägsta ström i vila. Därmed kan batteritiden i IoT-enheter öka med upp till 50 procent, hävdar företaget.

Kraft för att styra robotar

Japanska Cosel – ägare av den svenska kraftspecialisten Powerbox – släpper en serie AC/DC-aggregat med tre utgångar som är skräddarsydda för robotstyrning och fabriksautomation. De har en uteffekt på 300 watt.

Solel ska bli säkert

Likströmskomponenter i en solcellsanläggning i industrier och bostadshus kan orsaka att jordfelsbrytare inte löser ut. Nu ska forskare vid Luleå tekniska universitet utreda problemet, allt för att förebygga allvarliga olyckor.

Här är de sex första superbatteriprojekten

Den europeiska forskningssatsningen Battery 2030+ har dragit igång. Här är de första sex projekten som fick anslag.

Ny lina i Teslas Nevadafabrik

Till tidigt nästa år kommer Panasonic att ha byggt ut kapaciteten i Teslas batterifabrik i Nevada med cirka tio procent. 

Svenskt batterilager för ö-drift

Mobile Voltpack, så heter batterilagret som Northvolt och Vattenfall utvecklat gemensamt. En enhet ger upp till 250 kW med en skalbar kapacitet mellan 245 kWh till 1225 kWh. Nu står Vattenfall redo att testa batterilagret inför en bred lansering där ö-drift av elnät är en intressant användning.

MDH-forskare letar uppgifter för fordonsbatterier

Ett elfordon utnyttjar idag bara en femtedel av kapaciteten hos sitt batteri. Så, om fem år kommer cirka 250 000 ton batterier från tåg, bilar och andra elfordon att ha nått sin livslängd menar forskare på Mälardalens högskola som nu undersöker hur resterande kapacitet kan utnyttjas.

Återanvändning av batterier standardiseras

Återvinna batterier är bra. Återanvända är bättre. IEC håller på att skapa en standard för hur det ska gå till.

Digi-Key: AI för effekthantering kräver en plan B

Artificiell intelligens (AI) har börjat användas för smart reglering av effekten i tillämpningar som vindturbiner och solenergisystem.

Forskare har prototyp till en rekordkondensator 

En superkondensator med energidensitet som ett blybatteri – det har forskare vid University College London utvecklat. Tekniken är ännu bara på prototypstadiet.

 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)