JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 23 september 2020 VECKA 39

Stromforsorjning

Här är de sex första superbatteriprojekten

Den europeiska forskningssatsningen Battery 2030+ har dragit igång. Här är de första sex projekten som fick anslag.

Ny lina i Teslas Nevadafabrik

Till tidigt nästa år kommer Panasonic att ha byggt ut kapaciteten i Teslas batterifabrik i Nevada med cirka tio procent. 

Svenskt batterilager för ö-drift

Mobile Voltpack, så heter batterilagret som Northvolt och Vattenfall utvecklat gemensamt. En enhet ger upp till 250 kW med en skalbar kapacitet mellan 245 kWh till 1225 kWh. Nu står Vattenfall redo att testa batterilagret inför en bred lansering där ö-drift av elnät är en intressant användning.

MDH-forskare letar uppgifter för fordonsbatterier

Ett elfordon utnyttjar idag bara en femtedel av kapaciteten hos sitt batteri. Så, om fem år kommer cirka 250 000 ton batterier från tåg, bilar och andra elfordon att ha nått sin livslängd menar forskare på Mälardalens högskola som nu undersöker hur resterande kapacitet kan utnyttjas.

Återanvändning av batterier standardiseras

Återvinna batterier är bra. Återanvända är bättre. IEC håller på att skapa en standard för hur det ska gå till.

Digi-Key: AI för effekthantering kräver en plan B

Artificiell intelligens (AI) har börjat användas för smart reglering av effekten i tillämpningar som vindturbiner och solenergisystem.

Forskare har prototyp till en rekordkondensator 

En superkondensator med energidensitet som ett blybatteri – det har forskare vid University College London utvecklat. Tekniken är ännu bara på prototypstadiet.

PCIM 2020 siktar på nya rekord

Förra året slog kraftmässan PCIM i tyska Nürnberg en serie rekord. Nu laddar arrangörerna för ett nytt lyckat event mellan 5:e och 7:e maj – återigen med ett konferensprogram som en väsentlig ingrediens.

Kraft med laser i siktet

Powerbox lanserar skräddarsydd strömförsörjning för lasrar inom medtek. Enheterna styrs digitalt och klarar höga energitoppar. Det senare är ett krav vid matning av medicinsk laserutrustning.

Infineon först med flip-chip specifikt för fordon

Tyska Infineon påstår sig vara först med att sätta upp en produktionsprocess för flip-chip-teknik som är speciellt avsedd för fordonsbranschen. Nu släpps den första produkten – en linjär spänningsregulator.

Sex företag lägger sina Qi-patent i en pool

Den trådlösa laddtekniken Qi har fått en patentpool. Bakom initiativet ligger organisationen MPEG LA.

Mjukvaruverktyg för digital kraft blir kraftfullare

Flex – med kraftkonstruktion i Kalmar – har lanserat en uppgraderad version av sitt mjukvarupaket Flex Power Designer. Nya funktioner har lagts till som gör mjukvaran ännu enklare att använda för konstruktörer av digitala kraftsystem, menar Flex.

Mäter effektförbrukning per kodrad

Brittiska Sundance släpper effektmätaren Lynsyn Lite med tillhörande programvara. Den kan användas för att energioptimera inbyggda system.

On Semi tar plats mellan batteri och motor

On Semiconductor har släppt de två första medlemmarna i en ny familj kraftmoduler som siktar på växelriktare i elfordon. Nykomlingarna lägger grunden till två helt nya konstruktionsplattformar, avslöjar företaget.

Brandvägg ska säkra fordon från cyberangrepp

Mentor integrerar en brandvägg från Sectigo i sin Autosarplattform. Den gör anspråk på att vara ensam om några av sina intelligenta funktioner. 

Kaskad-FET i SiC höjer ribban

Amerikanska UnitedSiC påstår sig ha släppt FET:ar i kiselkarbid som har industrins lägsta motstånd mellan drain och source RDS(on) – låga 7 mohm. Det gör dem speciellt lämpade att användas i exempelvis elbilar, kraftomvandlare och batteriladdare, hävdar företaget.

Kraftpaket med fyra utgångar

Två DC/DC-omvandlare med fyra utgångar vardera i det välkända µModule-koncept är vad Analog Devices just lanserat. Båda siktar på telekom och industri.

Industrikraft får syskon

Japanska Cosel – ägare av den svenska kraftspecialisten Powerbox – kompletterar sin LHA-serie med ytterligare fyra öppna AC/DC-omvandlare. De täcker effektområdet från 30 W till 100 W.

Northvoltbatteri ska kapa effekttoppar i laddstation

Mälarenergi utrustar en snabbladdarstation i Västerås med ett stationärt batterisystem med kapaciteten 320 kWh baserat på Northvolts familj Voltrack. Det kommer att kapa laddstationens effekttoppar med minst 80 procent.

Flex rullar ut mer till tåg

Flex Power Modules – med konstruktion i Kalmar – har släppt två nya serier DC/DC-omvandlare med sikte på järnvägtillämpningar i alla världens hörn. De kommer i kvartsbricksformat.

 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)